Održana Izborna skupština NVO Matica Boke: Žele kulturnu, privrednu i duhovnu obnovu Boke

Osvrćući se na kritike dijela medija zbog domaćinstva Matice Boke posjete predstavnika Kozačkog savjeta Crne Gore Kotoru, Komnenović je kazao da je to urađeno zbog “viševjekovnih istorijskih i duhovnih veza Boke i Rusije“

Zalaganje za kulturnu, privrednu i duhovnu revitalizaciju Boke Kotorske ostaće i dalje u fokusu rada NVO Matica Boke – čulo se danas na redovnoj Izbornoj skupštini te organizacije, održanoj u Tivtu.

Delegati iz svih sedam podružnica – Tivta, Herceg Novog, Kotora, Budve, Krtola i Luštice, Grblja i Paštrovića, izabrali i su novi 21-člani Upravni odbor, a za predsjednika Skupštine odnosno UO Matice Boke ponovno su izabrani advokat Dragan Lepetić iz Herceg Novog i novinar Željko Komnenović iz Tivta. Za potpredsjednika Skupštine imenovan je advokat Božidar Čarmak iz Budve. Skupštini su prisustvovali i pozdravili je generani konzul Srbije u Crnoj Gori Slobodan Bajić, potpredsjendik Opštine Tivat Ilija Janović, predsjednica DSS Dragica Perović i građanska aktivistkinja Patricija Pobrić, a tu su bili i predstavnici NVO sa kojima Matica Boke sarađuje na projektima zaštite primorja od neadekvatnih zakonskih i prostorno-planskih dokumenata – Naša Akcija, Naše Ognjište i Jaz-Mrčevo Polje.

Nabrajajući postignuto u proteklom periodu, predsjednik UO Matice Boke Željko Komnenović je podsjetio na zalaganje te NVO i partnerskih organizacija za neusvajanje kontroverznih novih zakonskih predloga o morskom dorbru, eksproprijaciji, planiranju prostora i izgradnji objekata, lokalnoj samoupravi, te prostorno-planskoj dokumentaciji koja dovodi do dalje ekološke i urbanističke devastacije primorja i narušavanja osnovnih ljudskih prava domicilnog stanovništva. Podvukao je i angažman Matice Boke na kulturnom planu koji je pored ostaloga, rezultirao organizacijom više naučnih skupova i okruglih stolova, priređivanjem nekoliko izložbi i književnih večeri, izdavanjem četiri knjige i posebnom akademijom Put ka svjetlosti”, posvećenoj čuvenom naučniku Mihailu Pupinu. Matica se, istakao je, kontinuiranio zalaže za zaštitu sprskog jezika i kulture kao i za organizovanje referenduma o pristupanju Crne Gore NATO-u.

“Trudili smo se prije svega da djelima pokažemo privrženost ideji sveukupne obnove Boke Kotorske kao jedinstvenog regiona, njenom unapređenju u kulturnom i društvenom smislu. Možda je i najvažniji naš uspjeh u prethodnom periodu popularizacija Boke, njenih duhovnih i tradicionalnih vrijendosti u njenim istorijskim granicama “od Konfina do Kufina”, u modernom smislu. Okupljanje svih progresivnih društvenih snaga, slobodnih pojedinaca, društveno angažovanih ljudi i udruženja u cilju zaštite našeg životnog i duhovnog prostora od centralizacije, globalizacije i devastacije, ostaje trajan zadatak Matice Boke koji neće biti završen sad i odmah”, istakao je Komnenović zahvaljujuči se na podršci koju su projektima te NVO davali Luštica Bay i Porto Montenegro, te opštine Tivat i Herceg Novi. On je podvukao da je svojim angažmanom oko gorućih pitanja poput ekspropijacije, zakona o morskom dobru i planiranju prostora, Matica Boke stekla ugled jedne od najaktivnijih NVO u Crnoj Gori što se potvrdilo i prijemom njenih aktivista kod brojnih predstavnika međunarodne zajednice u Crnoj Gori.
Osvrćući se na kritike dijela medija zbog domaćinstva Matice Boke posjete predstavnika Kozačkog savjeta Crne Gore Kotoru, Komnenović je kazao da je to urađeno zbog “viševjekovnih istorijskih i duhovnih veza Boke i Rusije“.

“Pored ruskih carskih admirala Matije Zmajevića iz Perasta, Marka Vojinoviča iz Herceg Novog, amdirala Vukotiča iz Grblja i grofa Save Vladislavića iz Novog, podsjećamo da su ruski “bijeli oficiri“ nakon Oktobarske revolucije 1917., iz Rusije upravo u kotorsku crkvu Svetog Nikole, sa sobom donijeli zvona“, kazao je Komnenović dodajući da su upravo od Ministarstva kulture dobili odobrenje za postavljanje spomenika admiralu, grofu Marku Vojnoviču u Herceg Novom, što će biti urađeno naredne godine. Matica Boke pokrenula je i inicijativu za vraćanje grba iz perioda Kraljevine Jugoslavije Kotoru, a kojeg su sa bedema iznad gradskih vrata tokom Drugog svjetskog rata skinuli Italijani i odnijeli kao ratni plijen u grad Fano.