Орден Светог Саве Васку Костићу

Познатом бокељском публицисти Васку Костићу митрополит црногорско приморски Амфилохије уручио је данас орден Светог Саве трећег степена на светој архијерејској литургији у манастиру Светог Архангела Михаила- Михољској Превлаци. Публицисти који је минулих деценија објавио више десетина књига и публицистичких радова, чланака и расправа из историје Боке уручен је орден због чувања традиције и духовности. “Овај орден не доживљавам само признање мени лично већ прије свих мојим прецима. Свештеничкој лози Костића из Кртола и мом стрицу Лазу М.Костићу због свега што је урадио, написао и основао”, рекао је Костић захваљујући се на високом одликовању Српске православне цркве.

Аранђеловдан, храмовна слава превлачког манастира обиљежена је светом архијерејском литургијом коју је служио митрополит Амфилохије са бококоторским свешренством одржана је на темељима старог храма који је срушени у доба млетачке доминације у Боки.

Митрополит црногорско приморски Амфилохије је нагласио да тај чин симболише духовну обнову превлачке светиње и манастира чија је обнова у току. Он је најавио да ће звона обновљеног храма кога вјерници чекају преко три вијека, поново зазвонити 2020. године када се слави 800 година Зетске епископије коју је 2019. године на Михољској Превлаци установио Свети Сава.