Обиљежавање јубилеја ослободилачких ратова 1912-1918 у Грбљу

Мада са званичне адресе Први балкански рат у Црној Гори није обиљежен, иако је у тим ратовима велики дио сјевера Црне Горе враћен у оквире надлежности двора на Цетињу, послије Пљеваља изузетан јубилеј биће обиљежен и у Котору.

Наиме, 29.децембра Удружење добровољаца ослободилачких ратова 1912 -1918 -подружница Грбаљ организоваће у Котору свечану академију и подсјетити на оне наше претке којима је част и слобода била света дужност. У ратовима 1912-1918 године учествовало је 378 Грбљана, међу којима и 38 дезертера из аустроугарске војске, јер је Грбаљ као и цијела Бока Которска све до ријеке Железнице код Сутомора у то вријеме припадала Аустро-угарској.

На свечаној академији обезбијеђено бесједиће академик ЦАНУ Зоран Лакић, представиће се млада и старија постава пјевачког друштва Грбаљ, народни гуслар Иво Крстичевић и хор Српског пјевачког друштва Јединство из Котора. Биће присутни и гости из Београда из Удружења добровољаца ослободилачких ратова 1912 -1918. А у ратовима за тих тешких шест година храбри Грбљани заслужили су пет одликовања Карађордјева звијезда, седам медаља Обилића, четири Албанске споменице.

У недјељу 30.децембра у манастиру Подластва у Грбљу митрополит Амфилохије,са свештенством служиће свету архијерејску литургију, парастос жртвама ослободилачких ратова а биће освештан споменик добровољцима са подручја Грбља из ратова 1912 -1918 који је постављен у манастирској порти.Тако ће и Грбљани као поштоваоци свете традиције доприњети очувању сјећања на храбре ратнике који су из грбаљских села,из државе Аустрије хитали у сусрет браћи по вјери и оружју и учествовали у биткама као што су Скадар и Куманово, Цер и Кајмакчалан али и на светим мјестима која с пијететом посјећујемокао што су острво Видо и Зејтинлик, гдје српско војничко гробље чува часна старина Ђорђе Михајловић родом из грбљског села Пријеради.