Освештан споменик Сави Владиславићу на Топлој


На прочељу цркве Светог Спаса на Топлој руски амбасадор у Црној Гори, Андреј Нестеренко, открио је споменик грофу Сави Владиславићу.

Споменик је подигнут захваљујући НВО Матица Боке, финансијској подршци Словенске алијансе, Фонду Андреја Првозваног, уз благослов Митрополије црногорско-приморске СПЦ и општине Херцег Нови.

Амбасадор Нестеренко поручио је да споменик треба да служи у част спона Русије и Црне Горе. Вицепредсједник Фондације „Андреј Првозвани“ Зелина Медоева изразила је задовољство што се у Херцег Новом открива споменик Сави Владиславићу Рагузинском, човјеку значајном за историју Херцег Новог, али и Русије. Она је предсједнику Општине Дејану Мандићу поклонила порцелански тањир са ликом Владиславића и књигу која је издата у оквиру пројекта „Служење отаџбини – догађаји и имена“ и у коме значајно мјесто заузима име Саве Владиславића кога, по ријечима Медоеве, поштује руски народ.

Предсједник УО Матице Боке, Жељко Комненовић казао је да је гроф Сава Владиславић Рагузински отац руске дипломатије, син српског слободарства и важна европска личност 18. вијека.

– Он је први поставио српски проблем у Русији као главни проблем Балкана, написао је Владиславићев биограф, пјесник и дипломата Јован Дучић – подсјетио је Комненовић.

Гроф је био покровитељ на руском двору адмирала Матије Змајевића, знаменитог Пераштанина, који је такође служио великом императору Петру Великом.

– И поред бројних успјешних дипломатских мисија од Цариграда, Венеције, Свете столице до далеког Пекинга, Сава Владиславић је увијек имао на уму свој народ разапет између турских освајачких апетита и папске политике унијаћења. Слао је у Сремске Карловце прве букваре, граматике и књиге за српску школу, а манастирима у Херцеговини и Боки вриједне књиге, црквене реликвије и новац – казао је Комненовић и подсјетио да је гроф даровао и цркву Светог Вазнесења на Топлој реликвијама и драгоцјеностима.

Велики Достојевски би у оваквој прилици казао, да не постоји тако стара тема, да се на њу никада не може рећи нешто ново. Нека овај монумент буде украс Топле и овог града. Нека пролазник, добронамјерник и вјерник који улази у овај свети храм, застане поред споменика велике и историјски значајне личности нашег и великог руског народа, грофа Саве Владиславића Рагузинског – поручио је Комненовић.

Споменик је освештао митрополит црногорско-приморски Амфилохије који је пожелио да и убудуће буде “оваквих витозова какав је био гроф Владиславић, међу Србима, Херцеговцима, Словенима и великој мајци словенској Русији”. – Ово знамење благословисмо Часним крстом Светога Саве, архиепископа и просветитеља српскога, свесловенскога и свеправославнога. Овим крстом данас свједочимо о везаности ове значајне личности у историји нашег народа и велике православне Русије и његово надахнуће именом и подвигом онога чије је име носио – истакао је митрополит Амфилохије.