Откривена биста Марка Војновића у Херцег Новом (ФОТО+ВИДЕО)

Предсједник општине Херцег Нови, Стеван Катић и Кирил Џаев, аташе за културу у Амбасаде Руске федерације у Црној Гори свечано су открили бисту руског царског адмирала, грофа Марка Војновића у старом граду у Херцег Новом. Бисту је након церемоније освештао Никола Тодоровић, херцегновски парох. Архитектонско–скулпторска композиција висока 3, широка 1,5 метар у улици Марка Војновића, састоји се од камене клесане нише дефинисане каменим елементима клесаним уплиткој пластици, плоче са натписом и бронзане бисте са припадајућим каменим постаментом. Аутор бронзане бисте је вајар Никола Никша Косић.

Свечаној церемонији откривања споменика присуствовали су предстанвици Амбасаде Руске федерације у Црној Гори, конзул Републике Србије, Зоран Дојчиновић, представници Општине Херцег Нови, чланови Матице Боке, представници Савеза Удужења бораца НОР-а, те бројни грађани.

Предсједник УО Матице Боке, Жељко Комненовић подсјетио је да је биста Марка Војновића у његовој улици у старом херцегновском граду, након споменика грофу Сави Владиславићу код цркве Светог Спаса на Топлој, друго спомен обиљежје чије постављање је иницирала и дијелом финансирала Матица Боке.

„Људи се дијеле у двије врсте: једни прво мисле, а затим говоре и раде, други прво говоре и раде, а тек затим мисле“, мисао је великог Лава Николајевича Толстоја. Очигледно је да ми спадамо по овој његовој класификацији у другу врсту људи, она која је говорила о потреби и радила на постављању бисте грофа Марка Војновића, рођеног Новљанина, руског адмирала, првог команданта руске царске Црноморске флоте, па тек онда оставила вријеме за размишљања и мисли.

У времену када заборављамо стара пријатељства и покушавамо да нађемо нова гдје их никад није било, Матица Боке у сарадњи са херцегновском општином и овај пут је успјела да историју града врати Херцег Новом, а још једну знамениту историјску личност свом родном мјесту. Подсјећамо да смо прије четири године на Топлој на прочељу цркве Светог Спаса у сарадњи са Словенском алијансом, Фондом Андреја Првозваног и општином Херцег Нови подигли споменик још једној значајној историјској личности која повезује Русију са Херцег Новим, словенски исток са словенским југом, – грофу Сави Владиславићу.

Учешће Бокеља, током 17. 18. и 19. вијека, у руској ратној и трговачкој морнарици, али и у разноврсним доменима привредног, културног и духовног живота, било је веома садржајно, корисно за обје стране и цијењено не само у Русији и Боки, него и у осталим државама које су постојале у то вријеме у приобаљу мора која окружују европски континент. Бокељи су и током боравка у Русији испољавали општесловенски патриотизам, сматрајући да ће радећи и борећи се за ‘мајку Русију’ служити и својим дугорочним интересима.

То је, стицајем околности, пишу хроничари, помогло да у руску службу ступе Матија Змајевић, касније побједник над шведском флотом у Балтичком мору, и организатор и реформатор руске флоте, Иван Крушала, свјетски путник, који је потом постао учитељ италијанског језика у Русији, познатим руским генералима и адмиралима, а затим и новски Војновићи, Ивелићи, грбаљски Вукотићи, Владиславићи и други Бокељи.

Биста руског царског адмирала Марка Војновића у његовој улици у старом граду чијим се сјенима клањао и сам Његош,  је симбол историјске вертикале и трајања, али и враћања дуга људима који су нашу заједничку историју стварали.

Не смијемо их заборавити као ни људе без којих овај пројекат не би заживио. То су оснивач Матице Боке, господин Зоран Шабановић који је ову идеју стварао са господином Александром Бељаковим из Словенске алијанске, биста је дјело херцегновског вајара Николе Никше Косића, аутор архитектонско-конзерваторског пројекта је архитекта Срђан Малровић, а камену пластику која се складно уклопила у овај нови кутак Херцег Новог израдила је је клесарска радионица Мирка Франовића. Наравно ни ова идеја не би заживјела без одборника херцегновске скупштине и локалне управе на челу са господином Стеваном Катићем и секретарке Секретријата за културу и образовање Ане Замбелић Пиштало којима се искрено захваљујемо у нади да ћемо у годинама које долазе још знаменитих Новљана вратити своме родном мјесту. Захваљујемо се и породици Лепетић која је уступила фасаду на дијелу зида око куће да би биста била постављена.

„Тајна човечијег живота није у томе да само живи, већ у томе зашто живи“, мисао је вјечног Достојевског.

Нека биста грофа Марка Војновића у његовом родном Херцег Новом остане залог будућим нараштајима и трајно подсјећање на велике Бокеље и њихова непролазна дјела које не може да нагризе ни зуб времена ни непоуздано људско сјећање“, рекао је Комненовић.

Предсједник општине Херцег Нови, Стеван Катић је изразио захвалност Матици Боке која је покренула пројекат постављања бисте Марку Војновићу и нагласио да се Херцег Нови овим чином одужио овом знаменитом Новљанину.

„Налазимо се недалеко од куће у којој је, према подацима, била резиденција Војновића, у улици која носи име грофа Марка Војновића, херцегновског адмирала царске Црноморске флоте.

Локација је бирана са пажњом и достојна имена Марка Војновића – рођеног Новљанина, једног од оснивача и првог адмирала руске Црноморске флоте, легендарног владара Црног мора, борца у највећим поморским биткама свог времена под чувеном Светоандрејском заставом, храброг и смјелог двоструког носиоца ордена Светог Георгија.

Комплетна архитектонско-скулпторска композиција је висока 3, широка 1,5 метар, састоји се од камене клесане нише дефинисане каменим елементима клесаним у плиткој пластици, плоче са натписом и бронзане бисте са  припадајућим каменим постаментом. Простор ће бити на специфичан начин освјетљен ноћу.

Овим репрезентативним спомен обиљежјем ми на достојан начин одражавамо историјски значај и контекст адмиралове личности и одужујемо се знаменитом Новљанину, историјској личности која је вјештином ратовања и блиставом каријером завриједила поштовање у очима савременика и потомака, прославила родну Црну Гору и своју другу отаџбину Русију.

Овим спомен обиљежјем ми славимо јаку осу која је повезивала Марка са Његошем, Војновиће са Петровићима, Црну Гору са Русијом. Адмирал Марко Војновић је, стварајући историју, снажно повезао наш и руски народ, а ми настављамо да исписујемо  странице тог пријатељства.

Херцег Нови подизањем обиљежја у част адмирала Војновића још једном показује да је одговоран према својој историји, важним личностима и догађајима за наш град и народ.

Желим да истакнем захвалност Матици Боке која је иницирала подизање овог обиљежја, аутору бронзане бисте – вајару Николи Никши Косићу, аутору  архитектонско-конзерваторског пројекта – архитекти-конзерватору Срђану Марловићу и клесарској радионици Мирка Франовића која је израдила елементе камене пластике. Такође, хвала Управи за заштиту културних добара на квалитетној сарадњи и породици Лепетић која је одобрила постављање бисте на свом зиду“, рекао је Катић.

Кирил Џаев представник Амбасаде Русије  је подсјетио на значај адмирала Војновића у руској историји. „Он је историјска личност која је давно ушла у руске уџбенике. Наши морнари у војним кадемијама, и данас уче на примјерима његовог ратног искуства. Гроф Марко Војновић предводио је руску флоту против Турака током ратова у 18. вијеку. Овај човјек је био и реформатор руске Црноморске флоте,а један је од њених оснивача. Царица Јекатарина после једне од побједа руске флоте на чијем је челу био Војновић, рекла је да не зна шта би му поклонила осим своје захвалности. Одано је служио Русији, својој другој отаџбини, али никада није заборавио на свој родни град и завичај, на Херцег Нови. У души и срцу увијек је остао Бокељ и ми то знамо и цијенимо. За нас у амбасади Русије личност Марка Војновића много значи јер је он допринио бољем разумијевању наших народа. Син Грофа Војиновића је наставио да служи у руској војсци. Био је један од учесника Бородинске битке против Наполеона“, рекао је Џаев.

Бисту је освештао парох староградски, протојереј Никола Тодоровић.

„Нека овај дан не буде само упамћен по откривању бисте Марка Војновића поред које ће проћи хиљаде људи незнајући ко је он, као што ни наша дјеца не знају ко је, не случајно него је неком стало да заборавимо ко смо, шта смо, чији смо, одакле смо и куда идемо. Данас је Свети Лука и Свети Петар Цетињски а не Ноћ вјештица и прослављамо великане рода нашега и Марка Војновића као и све војнике и војводе руске и српске земље и Боке Которске која је препозната у том духу“, рекао је протојереј Тодоровић.