Парастос на Михољској Превлаци поводом 19. годишњице НАТО бомбардовања

Братство православне омладине Црне Горе, Удружење ветерана 63.падобранске бригаде, мрежа НВО „НЕ у рат – Не у НАТО“ и Матица Боке у манастиру Михољска Превлака приредили су парастос свим погинулим цивилима и војницима у НАТО бомбардовању СРЈ 1999. године. Након литургије и парастоса у манастиру, на градском гробљу Брдишта приређен је помен погинулом припаднику 63. падобранске бригаде Марку Аврамовићу и МУП-а Србије, Драгану Бјелановићу. Литургију и парастос служио је никшићко будимљански епископ Јоаникије са свештенством, а обиљежавању 19. годишњице НАТО бомбардовања присуствовали су генерал-мајор и херој СССР Александар Петрович Салујанов у име ветерана Ваздушно десантне војске Руске федерације, предсједница СО Котор и предсједница ДСС Драгица Перовић, предсједник ДСЈ Небојша Јушковић, Српског националног савјета Момчило Вуксановић и страначки функционери Нове српске демократије и Демократске Црне Горе, представници Козачке војске у Црној Гори и породице Марка Аврамовића и Драгана Бјелановића. Вијенце на гробове Марка Аврамовића положиле су делгације ОБНОР-а из Тивта и Котора и борачка организација Билеће, а овом приликом је на Михољској Превлаци приређена и изложба слика грбаљског умјетника Крста Мршуље. Херој СССР и замјеник Удружења хероја Русије генерал Салујанов је на Михољској Превлаци уручио највеће одликовање ВДВ-а, орден хероја Русије генерала Маргелова владици Јоаникију, епископу пакрачко-славонском Јовану, предсједнику Браства православне омладине и предсједнику ИО Ветерана 63. падобранске бригаде свештенику Миајлу Бацковићу, предсједнику Удружења ветерана 63. падобранске бригаде и предсједнику ДСЈ Небојши Јушковићу, пуковнику 63. падобранске бригаде Ненаду Кузмановићу и предсједнику ДНП, једном од лидера ДФ Милану Кнежевићу који је тренутно на одслужењу затворске казне. „Чуо сам о Кнежевићевој политичкој дјелатности и томе да је био искрен борац против уласка Црне Горе у НАТО који се отворено залаже за пријатељске и блиске односе Русије и Црне Горе. Он је својом политичком борбом и страдањем које сада трпи у спушком затвору заслужио овај високи орден“, рекао је генерал Салујанов уручујући Орден Маргелова, брату Милана Кнежевића- Мирку.

„Прије 19 година САД и НАТО напале су Србију и Црну Гору. Сада постаје јасно и ја о томе могу отворено да кажем да су тај удар који је 1999. године преживио српски народ, спремали за Русију. Ви сте примили удар умјесто Русије. Наша војска је била потпуно спремна да послије заузимања аеродрома Слатина буде активно присутна на Балкану. Потребно је било послати још два пука и територија би била сачувана. Нажалост, на челу Русије налазио се тада слаб предсједник. Руски и црногорски народ имају 300 година добрих односа. Наше односе учврстила је православна вјера, заједничка традиција и заједнички обичаји. Наше пријатељство не може ништа уништити. Нема тих сила. У овом моменту на челу руске државе налази се одговоран предсједник, Русија има моћну војску која је показала да може заштити не само Русију већ све њене савезнике“, рекао је на парастосу на гробљу Брдишта, генерал Салујанов. Он је нагласио значај православне вјере и сјетио се догађаја из рата на Косову 1999. године када је са јединицом руске Ваздушно десантне војске заузео аеродром Слатину код Приштине.“Пролазили смо код територију Грчке. Иако је чланица НАТО пакта, њихове власти и њихов народ нијесу нам правили никакве тешкоће. Наше војнике су дочекали са цвијећем и таквим паролама о Клинтону и Медлин Олбрајт какве не бих овом приликом цитирао“, истакао је Салујанов.

Епископ никшићко – будимљански Јоаникије у својој бесједи на Михољској Превлаци подсјетио је на ријечи једног од челника НАТО пакта који је сматрао да ће народ бомбардовање брзо заборавити. „Преварио се и тај и сви они који су тако мислили. Српски народ врло често дуго пати, дуго трпи, дуго ћути али не заборавља. Не одриче се завјета слободе и не одриче се жртава. Нажалост, у овом случају они који су слали најбоље и најспремније синове наше отаџбине желе да их забораве. Нити их помињу, нити су им било које спомен обиљежје подигли. Друго су удружења и људи срчани и честити које се труде да њихов спомен обиљеже. Држава која их је слала у рат није ништа учинила да се њихов спомен обиљежи, нити их помиње. Ваљда је то договор са НАТО алијансом у коју је ушла наша власт али није ушао наш народ“, рекао је епископ Јоаникије.

„Пресвета Богородица је рекла „Благо онима који слушају ријеч Божију и држе је“. Ако је ико држао ријеч Божију, држала је Пресвета Богородица, Господ је све то притврдио, апостоли проповиједали и до нас ту вјеру донијели. Зато је данашњи дан благословен у Пресветој Богорородици кроз коју је дошао благослов цијелом свијету. Дошао је благослов чак и онима који су нас бомбардовали, ако хоће благослов“, рекао је на парастору у манаистору Светог Архангела Михаила архијерејски намјесник бококоторски Момчило Кривокапић.

„Кад год дођемо овдје и прочитамо имена сва оне дјеце, пототове оне из Мурина, запитам се да ли треба да служимо парастос или молебан. Служити њихов душама покој, или их молити као свете мученике да опросте онима који су их убијали. На овом светом мјесту присјетимо се Марка и Драгана, а преко њих свих оних војника, официра и цивила који су са 10.000 метара висине убијани. Ту није било ни витештва ни храбрости. Витештво и храброст било је на оној правој страни, гдје је увијек било и остало- у срцима нашег народа. Зато се данас сјећамо наше браће који нијесу више са нама, а најбољи су. Сјећамо се и оних скромних бораца међу нама који су преживјели а који су крв проливали. Молим их са овог мјеста да се не боје јер они најбоље знају како се борити против страха. Однарођена власт сада покушава да заплаши борце а осталима да запуши уста да би се додворили дјеце убицама“, рекао је предсједник Братства православне омладине и предсједник ИО Удружења ветерана 63. падобранске бригаде Миајло Бацковић испред гробова Марка Аврамовића и Драгана Бјелановића.

Окупљенима се обратио и атаман Козачке војске у Црној Гори, Слободан Пејовић. „Били смо под турском окупацијом стотине година, па је то прошло, били смо под аустроугарском и њемачком окупацијом и то је прошло. Проћи ће и ова времена, само не треба да заборавимо ко смо. Наши преци су инсприсали својим дјелима, па и ми треба да будемо примјер нашим потомцима како би могли да преброде ово вријеме и однесу побједу над временом новопаганства које долази пред нама“, рекао је Пејовић.

Скуп је поздравио и предсједник УО Матице Боке, Жељко Комненовић.