Парастос Спасићу и Машери на Савини-Бока ће памтити подвиг хероја

77 година од 17. априла 1941. године када су поручници бојног брода Србин Милан Спасић и Словенац Сергеј Машера храбро погинули са разачем „Загреб“ не желећи да га предају италијанским фашистима, у Цркви Светог Фјодора Ушакова на Савини, а затим и на гробу Милана Спасића, у организацији Матице Боке, одржан је парастос.

Протојереј Радомир Никчевић казао је током бесједе да је ријеч о јунацима који су се свјесно жртвовали и вјерно служећи свом позиву и својој домовини отишли загрљени у смрт.

– Они су први хероји рата који је тек почињао и носиоци су поштења и војничке части које се нијесу држали сви. Отуд овај помен и дивљење за њих који су изабрали смрт и пошли у историју – истакао је протојереј Никчевић.

Помену Милану Спасићу на његовом гробу на Савини присуствовао  је и конзул Србије у Херцег Новом Зоран Дојчиноћ, а о Спасићу и Машери и њиховом подвигу говорио је Мирко Мустур, нови предсједник Матице Боке за Херцег Нови

– Окупили смо се овдје да још једном одамо пошту двојици хероја који су заслужили поштовање савременика и будућих нараштаја, али и самих противника. О потапању разарача „Загреб“ у тиватском заливу и херојској погибији Милана и Сергеја, великих пријатеља од Дубровачке морнаричке академије до заједничке херојске смрти, дужност нам је да свједочимо и да важност и снагу те приче пренесемо на покољења која долазе. Спасић и Машера су били трагични јунаци априлског рата а ми треба да памтимо и подвиге осталих јунака априлског рата: пилота хидропланске команде, подморничара, посада, топиљарки… који се нијесу хтјели предати и који су се успјели придружити и борити за част и слободу отаџбине.

Ово тврдо и каменито тло Боке и плаветно море њеног залива памти и памтиће своје јунаке и надахњивати будућа покољења. Нека нам будућност сачува само сјећања и понос на ове јунаке и не донесе нове ратове, а нашим херојима Милану Спасићу и Сергеју Машери нека је вјечна слава и хвала – рекао је Мустур.

(З.Шакотић-Дан)