Подршка захтјевима радника „Јадранског бродоградилишта“ из Бијеле

Матица Боке даје пуну подршку захтјевима радника „Јадранског бродоградилишта“ из Бијеле очекујући од менаџмента компаније и Министарства поморства и саобраћаја да у најскорије вријеме изађу у сусрет захтјевима запослених.

Стечај у „Јадранском бродоградилишту“ у Бијелој је нажалост последњи чин агоније одумирања бокељске привреде. Бродоградилиште из Бијеле, не само што је последњи велики привредни колектив у Боки, већ и последњe велико домаће предузеће које се бави бродоградњом. До јуче успјешнa фирма која је хранила на стотине бокељских породица, вољом моћника доведенa је у стечај. Не би нас изненадило да имовина и земљиште бродоградилишта не буде искоришћено за актуелне „риал естејт“ пројекте црногорске Владе које диктира Министарство одрживог развоја и туризма, Бранимира Гвозденовића.

Док се радници на улици боре за своја основна права, нема мјеста калкулацијама и одугловачењу. Радницима треба исплатити оно што су поштено и одговорно зарадили, а надлежни треба да се замисле о новом таласу прилива бокељских радника на бирое рада.

Иако је испричана прича, дужни смо због себе и потомака још једном поручити онима који одлучују о судбинама запослених – не може се господо, живјети само од туризма. Морамо имати привреду, јер је тржиште сувише мало да би сви живјели од услужних дјелатности. Овако, једина перспектива наше дјеце која неће да буду баштовани и портири страним инвеститорима је да крену трбухом за крухом, тражећи перспективу у другим срединама.

 

 

УО Матице Боке

предсједник Жељко Комненовић