Подршка Русији

Односи Русије и српског народа кроз цијелу историју обавезују нас да у свим тешким тренуцима нађемо снаге да помогнемо једни другима. Мало који крај је повезан са Кримом као што је то Херцег Нови и Бока Которска. Познато је да је Новљанин Марко Војновић био заповједник Црноморске флоте и луке у Севастопољу као и да су адмирали Вукотићи из Грбља бранили Севастопољ у Кримском рату од истих оних који се данас противе повратку Крима у крило Русије.

Ми се са захвалношћу сјећамо руских војника који су се борили за слободу Боке Которске под командом адмирала Дмитрија Сењавина у великој бици за Херцег Нови, од 30. септембра до 2. октобра 1806. године. И они су се борили против оних који се данас противе јасно исказаном опредељењу народа Крима.

Не можемо никад заборавити да је Русија највећи борац против нелегалног проглашења такозване државе Косово, и то баш против оних који се противе повратку Крима Русији.

Зато осјећамо потребу, и пред Богом и пред људима, да у овим судбоносним тренуцима дамо подршку Русији, као и повратку Крима матици.

 

Матица Боке

Српски Соко Херцег Нови

Друштво за архиве и повјесницу херцегновску

Друштво српско-руског пријатељства

Глас

Коло српских сестара

Савез бораца

Никола Маловић

Пајо Павловић