ПОМЕН ЈАСЕНОВАЧКИМ ЖРТВАМА: ЗАБОРАВ ЈЕ ГРИЈЕХ (ВИДЕО)

И ове године НВО „Матице Боке“, СПКД „Просвјета“, „Коло Српских сестара“ и црквена општина „Стари град“ организовали су на Савини, у манастирском комплексу, спомен у знак  сјећања на јасеновачке  жртве  и  71. годишњицу расформирања  логора Јасеновац.

Говорећи о о холокаусту у вријеме  НДХ и страдалим у Јасеновцу и Старој Градишки Оливера Доклестић предсједница СПКД „Просвјета“  подсјетила је да је овај логор  радио 1137 дана. Пробој из логора започео је 22 априла. Док је 470 болесних и изнемоглих логораша одустало од покушаја бијега,  њих 600 је поурило према 150 метара удаљеним логорским вратима. Мање од стотине, не зна се ни танчан број, домогло се  слободе. Истог дана кренули су у пробој и 176 логораша из Кожаре. Успјело је њих једанаестеро.

У Јасеновцу су страдали  Срби, Јевреји, Роми, Хрвати који се нијесу солидарисали са  НДХ, подсјетила је Доклестић и додала да се и данас још прећуткује истина о страдању  Срба у Другом свјетском рату. Иако нам се чини да су везе покидане,  наша је цивилизацијска обавеза да знамо и да палимо свијеће за све жртве , ма гђе били, али да,  не гајимо гњев и мржњу према етичким групама, већ да учимо да препознамо злочин, јер важна је осуда, важно је осјећати стиђрекла је Доклестић.

Јереј Живан Вукојевић, истакао је  да је данас највећи гријех  заборав, а програм је заокружен наступом  гуслара Вукомана Церовића.