Сјећање на 16.годишњицу НАТО бомбардовања – Помен Марку Аврамовићу и Драгану Бјелановићу


Матица Боке, Мировни покрет „Не у рат-Не у НАТО”, Ветерани 63. падобранске бригаде Црна Гора, Братство православне омладине Црне Горе и тиватска Организација бораца НОР 1941-1945 обиљежили су данас 16. годишњицу НАТО бомбардовања Србије и Црне Горе парастосом у манастиру Михољска Превлака за Марка Аврамовића, припадника 63. падобранске бригаде и Драгана Бјелановића припадника Министарства унутрашњих послова као и све страдале током бомбардовања 1999. године. Помену су присуствале породице Аврамовић и Бјелановић, представници Мировног покрета „Не у рат-Не у НАТО“, Удружења расељених са Косова и Метохије, одборнички клуб Нове српске демократије, одборници Демократске српске странке, Српске радикалне странке, Покрета за промјене. Након парастоса у цркви Свете Тројице на Превлаци који је служио јереј Миајло Бацковић, предсједник Братства православне омладине, служен је и помен на градском гробљу Брдишта. Вијенце на гробове Аврамовића и Бјелановића положила је делегација ОБНОР. Бацковић који је ветеран 63. падобранске бригаде након помена војничким поздравом са црвеном беретком на глави салутирао је испред гроба свог саборца Марка Аврамовића. У својој бесједи Бацковић је истакао да Тиват, иако мали град има молитвенике пред Господом и пале борце Марка Аврамовића, Драгана Бјелановића и Бранка Крвавца који је дао свој живот спашавајући друга.

„Док се Богу молимо за покој душе наших страдалника и за опроштај грехова онох који су их убијали, наши однарођени политичари бораве у Вашингтону и договарају улазак у крваву НАТО алијансу. Само послије 16 година. Зато је битно да свако од нас посвједочи оно што ми данас свједочимо, да каже ко је и крст свој покаже, изнесе га испред људи и га се не постиди. Овај живот је тренутак један, а за тај тренутак треба да заслужимо вјечност“, истакао је Бацковић. 

Марко Аврамовић и Драган Бјелановић страдали су 1999.године током ратних операција на Косову и југу Србије.

У недјељу 29.марта у каноници горногрбаљског села Сутвара одржаће се трибина на којој ће бити гости посада 3.ракетног дивизиона 250. ракетне ПВО бригаде која је оборила Ф117 Ноћни соко на челу са потпуковником Ђорђем Аничићем. На трибини која ће почети у 19 часова биће приказан и краткометражни документарни филм о активностима Мировног покрета „Не у рат – Не у НАТО”, а учесник трибине биће предсједник овог покрета, Гојко Раичевић.