Поклоничка посјета Крфу и Метеорима


Уз благослов митрополита Амфилохија, парохија  паштровско-тудоровићка и Матица Боке  организовали су поклоничко путовање поводом 100. годишњице повлачење српске војске у Првом свјетском рату и страдања кроз голготу у Албанији хиљада војника који су осим на острву Видо вјечни починак нашли у плавој гробници.

Пред споменицима на Крфу, настојатељ манастира Михољске Превлаке архимандрит Бенедикт са парохом паштровским Синишом Смиљићем служио је парастос српским војницима, а познате стихове из пјесама Милитуна Бојића говорили су учесници поклоничког путовања, Вук Јовановић и Љубо Марковић. Учесници  путовања посјетили су и Српску кућу на Крфу гдје се чувају документи и фотографије догађаја када се на Крфу писала историја. О тим славним данима говорио је Љубомир Сарамандић, кустос музеја Срспка кућа.

На овом веома занимљивом путовању учесници су посјетили и чувене манстрире на Метеорима, у близини града Калмбака, а током боравка у Албанији, у Тирани у новоподигнутом храму Христовог Васкрсења поклонике из Боке Которске благословио је владика Тиране Натанаил,док је приликом посјете манстира светог Влаха, код Драча, поклонике благословио епископ Никола.

Једнодушни  утисак свих поклоника је да оваква и слична путовања треба организовати и убудуће уз захвалност парохији Пашровско тудоровићкој и Матици Боке за уложени труд на окупљању поштовалаца традиције српског народа из Првог свјетског рата.

За вријеме посјете Српској кући представник Матице Боке, Душан Давидовић уручио је Љубомиру Сарамандићу примјерке свесака које Матица Боке објављује о значајним догађајима из наше  историје.