Саопштенње поводом повлачења закона о Морском добру (ВИДЕО)

Повлачење са дневног реда Предлог Закона о Морском добру потврдило је оправданост захтјева Матице Боке, невладиних удружења и грађана изнијетих на трибини у Тивту. Захваљујући се грађанима, посланицима и нашим пријатељима из МАНСА и приморских невладиних организација, морамо ипак констатовати да је ово тек почетак борбе за правично и избалансирано законско рјешење у складу са европским нормативима. Министарство одрживог развоја и туризма је повукло предлог закона из скупштинске процедуре, што је први корак али основни захтјев са трибине није засад испоштован – а то је враћање предлога у форму нацрта и на поновну јавну расправу. У предложеном законском рјешењу које је по становнике Боке и Приморја објективно горе до Закона о морском добру из 1992. године (што је својеврстан апсурд) није само споран фамозни члан 25 који грубо крши својинска права приватних власника у зони морског добра. Спорне су и бројне друге одредбе, почев од границе зоне морског добра, дефиниције морске обале, давање дијела морске обале у закуп, обављање дјелатности, ингеренција општина, концесија итд. Најбољи доказ о квалитету понуђеног закона је то што су Матица Боке, МАНС и посланици у црногорском парламенту поднијели значајно више амандмана него што има чланова у овом закону.

У име грађана Боке которске и Приморја поручујемо да ћемо пратити даљу судбину Закона о морском добру, кога парламентарна већина како сазнајемо покушава амандмански уобличити да буде прихватљивија за грађане. Оно што се грбо роди, вријеме не исправи. Сматрамо да је овај предлог закона системски лош и да је проистекао из контроверзног правног става Врховног суда чије повлачење такође тражимо.

Оно шта највише забрињава је потпуна замјена теза у принципу уставности и демократичности, па испада да су грађани сервис општинама и држави. У прилог томе говори чињеница да се упркос уредним позивима нико од званичника приморских општина није одазвао позиву Матице Боке да заједно са грађанима изнесу став у корист побољшања овог Закона. Индикативно је што се том позиву није одазвао нико из тиватске локалне администрације. По територији најмање општине, која је уз Улцињ рекордер по захвату зоне морског добра. Актуелна тиватска власт која се хвали наградом за најбољу сарадњу са НВО сектором, отишла је и даље од тога па је организатору трибине наплатила коришћење сале по комерцијалним условима иако је администрација бившег предсједника општине Миодрага Канкараша, бар номинално на скупу у Радовићима дала подршку захтјевима грађана. То довољно говори о ставу тиватске општине о овом питању битном за већину становника овог града, без обзира којој нацији или политичкој опцији припадали.

 

Управни одбор Матице Боке

предсједник Жељко Комненовић