Празник царске породице Романов и Светог Сергеја Радоњешког


Митрополија црногорско приморска, Цррквена општина Бар, Матица Боке и Српско културно друштво „Слово љубве” у манастиру Светог Сергеја Радоњешког у Микулићима код Бара обиљежили су празник царске породице Романов поводом 700 година рођења Светог Сергеја Радоњешког.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије рекао је “да је иста она мржња која је убила царску породицу Романови у Русији и прогонила Светог Сергеја Радоњешког, изражена и према храму Свете Тројице на Румији, на коме звоне три звона добијена из Москве”.

То је, казао је он, опака и отровна мржња према малом храму.

“Ријеч је о мржњи која је разапела Господа на крсту голготскоме. Дакле, и планина Румија, и мала црква на њој, пролазе своју голготу и своје распеће. То је зато што овај храм свједочи и открива свим људима и народима велику, божанску и светотројичну љубав, што демонска сила не подноси, и не трпи”, истакао је митрополит Амфилохије, који је уз саслужење свештенства митрополије служио  свету архијерејску литургију у храму Св. Сергеја Радоњешког у Микулићима, поводом славе тог манастира и празника царске руске породице Романових.

Митрополит Амфилохије је нагласио да је смисао цркве на Румији и храма Св.Сергеја Радоњешког у самом подножју Румије управо да савладају и побиједе мржњу и злобу, “јер је та мржња против божанске љубави”.

У манастиру у Микулићима, с благословом руског патријарха Кирила, специјално за ову прилику из Русије су допремљене мошти Светог Сергеја Радоњешког, које су цјеливали присутни вјерници.

Уприличен је поводом празника и пригодан културно умјетнички програм у кругу манастира у Микулићима, а наступили су Српко-руска етно група “Слово љубве” и КУД “Румија” и хор при саборном храму Св.Јована Владимира, док су о српско-руским односима кроз историју говорили др Горан Комар и Гордана Булатовић, предсједница Друштва српско-руског пријатељства из Херцег Новог.

 

Митрополит Амфилохије је представио истом приликом књигу “Крстоносна Румија”, чији су аутори књижевници Невен Милаковић и Наташа Унгерова.