Предлог закона о планирању простора манипулише и простором и гласачима

Посланици владајуће коалиције, без представника опозиционих странака у уторак ће расправљати о Предлогу закона о планирању простора и изградњи објеката који ће бити једина тачка дневног реда. О овом закону који је више пута враћан у форму нацрта, јавност и струка су рекли своје. Рекла је више пута јасно и гласно и Матица Боке. Да је оваква законска одредба еклатантан израз централизације управљања простором који доводи у питање смисао постојања локалних управа, рекли смо и на јавној трибини коју смо организовали у Тивту и којој је присуствовао министар Павле Радуловић са сарадницима. Рекли смо то и представницима Делегације ЕУ у Подгорици, а упутили смо примједбе и амандамане на текст предлога. Исте примједбе, без икаквог ефекта упутили су и Инжењерска комора, општине, струковна удружења, НВО сектор.

Законописци убјеђују јавност како је закон „револуционаран и реформски“ те да ће ријешити непланску и нелегалне градњу, иако је очигледно ријеч о намјери иза које се крије политичка манипулација и простором и гласачима. Колико је централистички приступ ефикасан, најбоље свједочи чињеница да је Министарство одрживог развоја и туризма издало дозволе политичарима и тајкунима за неконотролисано бетонирање обале и насипање у Крашићима, за „привремени објекат“ у Веригама, да је најодговорније за грађевински хаос у Будви, Петровцу и читавом Приморју. Како изгледа контрола изградње из Подгорице, најсликовитије говори понта од тридесет метара коју је ових дана изградио један италијанскин држављанин на последњем парчету недирнуте обале у близини Какрца.  И у овом као и свим осталим случајевима инспектор из Подгорице се узалуд данима чекао, док монструозни посао није завршен. Општине су на просторне и детаљне планове протеклих деценија потрошиле милионе што ће сада бити прецртано једним дизањем руку посланика.

Преостало је једино да Матица Боке свим грађанима Боке которске и Црне Горе честита нову невиђену централизацију, незамисливу чак и за балканске прилике. Позивамо још једном посланике да добро размисле о подршци овом законском предлогу, који ограничава грађанске слободе а штити грађевинску мафију.

 

предсједник УО Матице Боке

Жељко Комненовић