Претпремијера ТВ серије “На веслу прича Бока”

Претпремијера документарне ТВ серије „На веслу прича Бока“, заједничког пројекта Матице Боке и Удружења „Шта хоћеш“ биће приређена 3.октобра у Тивту и 4.октобра у Херцег Новом.  Уочи телевизијске премијере, тиватска публика ће у Порто Монтенегру у Збирци поморског насљеђа 3. октобра у 20 часова, а херцегновска у Дворани Парк 4. октобра у 20 часова, имати прилику да види дјелове серије снимљене љетос у Боки и поприча са ауторима серијала. Актери, књижевници и публицисти, Вук Крњевић, Машо Чекић, Власта Мандић, Зоран Мујбеговић, Невен Станичић, Оливера Доклестић, Синиша Луковић и Жељко Старчевић су током овога љета на најљепшим морским локацијама у Боки својим причама започели регионализацију овога међународног пројекта.

Публика ће имати прилику да погледа посебну епизоду „Сухомеђа“ од 26 минута која преноси дјелове разговора са ауторима о серијалу. Снимање првих девет епизода серије у Црној Гори помогли су општине Тиват и Херцег-Нови, као и ТО Тиват, Порто Монтенегро и Луштица Беј.

Оригинални коцепт серије „На веслу прича“ по коме еминентни књижевни ствараоци веслајући по водама својих градова причају оригиналне приче посвећене природи, у краткој форми до петнаест минута трајања, већ три сезоне се успјешно емитује на РТС. „Била је част овога лета сарађивати са интелектуалном стваралачком елитом Боке у мизансцену који само премисао може да створи…и човек да поквари. Усмена култура у основи држи понос и поштовање према традицији, што беседа у овим крајевима свакако јесте, али и интиман однос према природи. Потпуна посебност прича, и жанровска, од историјских преко потпуно личних до бајке, као и локација на којима су приче снимљене, захтевала је такође ауторски третман што атмосфером, приступом монтажи, боји и пределу, што оригиналном музиком која прати сваку причу.  Надамо се да смо успели да креирамо један ковчег духовног и природног блага вредан чувања. Једва чекамо да га поделимо са публиком у Боки Которској“, рекао је редитељ и аутор концепта Растко Шејић.

Жељко Комненовић, извршни продуцент серије која је настала у партнерству Удружења „Шта хоћеш“ и Матице Боке, своје задовољство реализацијом пројекта исказао је ријечима. „Ријетко се људи нађу и препознају као своји, али када се то деси отвори се простор за чуда. И естетиком и етиком, снажним моралним начелима, ТВ серија „На веслу прича“ говори о вриједностима које не смемо заборавити, скрајнути, без обзира на глобалистички материјализам и лажну брзину коју нам ера намеће, јер дефинишу наш идентитет. Сигуран сам да ће Бокељи то умјети да препознају“, истакао је Комненовић.

фото : Часлав Петровић