Претпремијера серије “На веслу прича” у Тивту

На претпремијери документарног ТВ серијала „ На веслу прича“  најављено je да ће у оквиру Новембарских дана публика моћи да погледа серију у Тивту.
“Схватио сам да је то што смо снимали већ прича о прошлости Боке.Те Боке више нема, јер је снимано док још велики пожари нису захватили луштичко полуострво и наружили овај дио тиватског залива и оставили једну велику рану у простору. Није било ни неких грађевина, које су у међувремену никле по Какрцу и Крашићима. Те Боке већ сада више нема, тако да је ово један историјски запис за будуће генерације!”, рекао је извршни продуцент овог заједничког пројекта “Матице Боке” и Удружења „Шта хоћеш“, Жељко Комненовић на претпремијери “На веслу приче”.
Публика је имала прилику да испред подморнице Херој у Порто Монтенегру погледа девету епизоду, “Сухомеђа”, о чему Комненовић каже:
“Свака епизода има своју причу и свог аутора и нема баш форму као ова епизода, у којој су сви аутори одговарали на одређена питања. Могу већ да откријем да су приче које причају актери веома занимљиве, од тога како су ванземаљци уништили мистични град Бобовац код Тивта, до тога како је први градски буџет општине Тиват отишао на конто набавке униформи и инструмената за прву Градску музику…Надамо се да ће серија почети и на јавном сервису Србије и на ТВ Црне Горе, а након тога приказаће их, надамо се и локалне ТВ. “

Аутор, идејни творац и редитељ серије, која је три сезоне ишла на РТС-у, Растко Шејић из организације “Шта хоћеш”, поред осталог је рекао:
“Ова епизода је дупло дужа од осталих, јер носи неке важне теме друштва и природе Боке, којима се ова серија у целини бави. Ово је једна од 64 епизоде, које су укупно снимљене у Србији и Боки и велика је радост то поделити директно са људима, јер оно што телевизија носи као један велики проблем јесте што ви ту реакцију директну немате, то да се чуо ваш смех док сте гледали епизоду, да сте реаговали је потпуна вредност ове вечери испред подморнице. Надамо се да смо направили нешто што је трајна слика, јер живимо у једној култури, која се храни заборавом и која заправо производи заборав; та традиција, којом се на крају све приче баве.То је карактеристика свих 9 епизода, које су снимљене у Боки которској, јер су све приче везане за културну традицију.Већ сам рекао да се надам да смо направили мали ковчег са благом, који ће бити сачуван. Друга димензија, која је нама важна, је да смо набавили једну брзу, кратку форму. Епизоде трају око десет минута у просеку. То је један приступ генерацији, коју мрзи да чита.”
Он је додао да се нада да ће за још епизода други аутори овога краја такође имати своје приче, које ће бити забиљежене, како би била створена једна целина, која би била антологија прича и аутора, тематски груписана и у филмском и у штампаном издању и као радио драма, као укупан мултимедијални пројекат.
Владимир Лешић, композитор је истакао:
”Чињеница је да свака епизода наше серије има посебан аутентични атмосферски призвук. У сваком крају Србије, Црне Горе и целог региона где идемо трудимо се да направимом тоталну симбиозу свих врста уметности. Моје задужење је да звучно обликујем сваку епизоду. Снимао сам цврчке по целој Боки. Мало је ветар сметао, мало је другачија атмосфера, јер смо до сада снимали на рекама и језерима. Искористили смо прилику јер је била
прослава 175 година Градске музике у Котору, па смо снимили наступ Градске музике Тивта. Уз њихову сагласност, ја сам њихов наступ укомпоновао уз своју ауторску музику. Свуда где смо до сада радили, увек користимо локалне и етно мотиве и оно што је људима драго и што препознају по свом крају.”

Читава прича укључивања Боке у овај серијал сеже од издавања књиге “Либер ди Белила” академског сликара Зорана Мујбеговића, који је и актер и аутор плаката ТВ серије:
“Бока има своје боје, мирисе и звуке … Сама она је снимљива и лепа, тако да снимати нису имали проблема. Боје су плаве, небо је плаво, море је плаво, а гора је зелено-плава.Није било неког великог проблема да се све то уради, да се не зна да ли сте уствари испод воде, или сте на небу. Уствари, цела прича о Боки је горе небо, облаци, а доле је вода и рибе и не зна се ко ту лети, да ли лете рибе, или лете птице и мени се чини да цела ова серија управо има то да се не зна никад где сте, да ли сте под водом, изнад воде, или сте горе негде високо на небу.”
Претпремијери су присуствовали и актери ђела епизода, Власта Мандић, Невен Станичић и Синиша Луковић, а приче су причали и Машо Чекић, Оливера Доклестић, Вук Крњевић и Жељко Старчевић. Већ од новембарских дана, на програму РТС биће приказано ових девет епизода. Њихово снимање у Црној Гори помогли су општине Тиват и Херцег-Нови, као и ТО Тиват, Порто Монтенегро и Луштица Беј.