Промоција монографије и изложба слика Зорана Мујбеговића у децембру у Тивту

Промоцију сликарске монографије „Позорница снова“ и изложбу ремастеризоване ретроспективе слика Зорана Мујбеговића, Матица Боке у сарадњи са Удружењем „Шта хоћеш“ из Београда, Центром за културу Тиват и ЈУ Музеј и галерија Тиват приредиће 18. децембра у Тивту. Промоција монографије и мултимедијално дружење са ремастеризоним Мујбеговићем радовима који се налазе широм свијета, поводом пола вијека његовог стваралаштва биће приређена на малој сцени Центра за културу – ДТВ Партизан – Соколском дому, а изложба ће бити приређена на два нивоа галерије Љетњиковца Бућа. Публика ће имати прилику да види изложбу до 15.јануара наредне године. Монографија „Позорница снова“ у издању Матице Боке, одштампане уз помоћ Општине Тиват и ваљевског предузећа „Босис” премијерно је представљена крајем прошле године у Ваљеву, а ово ће бити прво представљане књиге уз пратећу изложбу у Боки которској.

Растко Шејић из београдског невладиног удружења „Шта хоћеш“, истиче да ће ово бити прилика да се бокељска публика упозна са богатим ликовним опусом Зорана Мујбеговића.

„Арт директор филмске екипе, дизајнер и веома значајан сликар и за Боку которску и за Београд и за све средине у којима је излагао, а излагао је широм свијета – у Пољској, Француској, Аустрији, Италији, читавој бившој Југославији. Поводом 50 година његовог умјетничког рада у сарадњи са Матицом Боке, Центром за културу Тиват и ЈУ Музеј и галерија радимо на реализацији изложбе његове ремастеризоване ретроспективе која носи наслов „Позорница снова“. То ће бити и прво представљање у Боки которској монографије коју је објавила Матица Боке. Са једне стране имамо човека који је члан екипе, а са друге имамо индивидуалног уметника какви су сви ствараоци са којима сарађујемо, односни слободни људи. Само слободан човек може ходати слободном земљом. То ће бити прилика да представимо један пресек његовог рада и мотива којима се бавио током своје дуге сликарске каријере. Не само сликарске, већ и дизајнерске и урбанистичке. Пре свега он је слободан уметник, сликар. Поетика његовог сликарства је посебна. Мислим да ће грађани Тивта, а након тога и Београда, Тузле, Зенице, Ваљева и других градова са којима смо о томе разговарали имати прилику да виде једну веома значајну изложбу“, рекао је Шејић у Радио Сунцобрану Радио Тивта.

„Ми смо склони забораву. Код нас се изложбе дешавају као и сва културна делатност у виду екцеса. Они изазову тренутно одушевљење, али ми немамо идеју о томе да то треба да чувамо, да тиме треба да се бавимо, томе да се вратимо. Заборављамо велике књижевне и велике сликарске ауторе. Зато мислимо да овде радимо једну важну ствар. У том смислу све Зоранове велике слике су ремастеризоване јер је прешаo са сликања кичицом на сликање рачунаром, сада добијају потпуно нову димензију у том компјутерском, дизајнерском и сликарском маниру. Врло је занимљиво да су мотиви којима се он бави и који се провлаче кроз све његове слике директно су везани за Боку которску и везани за његово одрастање овде. Мислим да ће то изазвати јаку емоцију Тивћана и Бокеља. Видеће просто себе, своје пејзаже, своје линије, линије света, брда, пучине, шкољке, јарболе и остале симболе које Зоран провлачи кроз читав свој опус“, истакао је Растко Шејић.