Промоција књиге „Капетан Илија Дамјановић“

Матица Боке и Центар за културу Тиват у понедјељак 30.новембра у 20 часова у галерији Љетњиковца Бућа приређују промоцију књиге „Капетан Илија Дамјановић“. Ријеч је о новом издавачком пројекту Матице Боке из пера херцегновског публицисте Небојше Раша.

Књига је посвећена капетану Илији Дамјановићу из Лепетана, морском вуку који је уловио најтраженију флоту у Првом свјетском рату –флоту њемачког адмирала Максимилијана фон Шпеа. Аргентина се одужила бокељском морском вуку тако што је читаву једну авенију Буенос Ајресу назвала именом „Eliasa Damianovicha“. Поред тога што је био изузетан поморац са завршеном Поморском академијом у Буенос Ајресу, био је и велики ерудита, југословенски и српски патриота и друштвено политички радник. Био је предсједник Српско-хрватске исељеничке странке, члан удружења „Друштво Србија“ у Буенос Ајресу, помагао штампање часописа „Јадран“, члан удружења „Бранитеља слоге“, лични пријатељ са предсједницима влада Аргентине, Парагваја и САД, крштени и вјенчани кум бројних исељеничких породица. Помагао је Црвени крст Србије и Црне Горе и борце на Солунском фронту. По повратку у Боку годинама је предсједавао „Бокељском организацијом исељеника“ чије је сједиште било у которској кафани „Дојми“. Био је заслужан за отварање прве поште у Лепетанима. Био је велики црквени добротвор, члан црквених одбора у Јошици и Тивту, пријатељевао са бококоторским еписком Кирилом и дон Ником Луковићем, био кум са др Симом Милошевићем.

О новом издавачком пројекту Матице Боке, говориће предсједник УО овог удружења Жељко Комненовић, а о књизи новинар и публициста Синиша Луковић и аутор Небојша Рашо.