Позив на промоцију књиге „За српску војску-једна заборављена прича“ ауторке Миле Михајловић

Српско пјевачко друштво „Јединство“ и Матица Боке у петак 21.августа у 20 часова у порти цркве Светог Николе у Котору приређују промоцију књиге „За српску војску-једна заборављена прича“ ауторке Миле Михајловић.

О књизи ће говорити архијерејски намјесник бококоторски, протојереј ставрофор Момчило Кривокапић, предсједник УО Матице Боке, Жељко Комненовић, секретар Српског пјевачког друштва „Јединство“, Драган Ђурчић, публициста Васко Костић и ауторка. Одломке из књиге читаће Стефан Спасојевић, а у програму ће учествовати хор СПД „Јединство.

Књига „За српску војску-једна заборављена прича“ је једина постојећа архивска грађа о евакуацији српске војске 1915/1916 године. Ријеч је о репринту оригиналног документа „За српску војску“ који је 1917. године објавила Специјална канцеларија Министарства краљевске морнарице Италије, а који је Мила Михајловић приредила на српском и италијанском језику. Међу 100 оригиналних фотографија које је књига доноси су и фотографије Бокеља и Херцеговаца, добровољаца организованих у четири батаљона у саставу црногорске војске. Њих је Краљ Никола прве повукао са положаја током повлачења и послао да се прикључе српској војсци у Скадру и Медови, знајући шта би им се десило кад био допали у руке Аустроугарима.

Представљањем ове књиге, Италија је прошле године званично отворила обиљежавање стогодишњице Великог свјетског рата. Књига је прошле године проглашена за издавачки подухват године на међународном сајму књига у Торину, а за њу је ауторка Мила Михајловић добила специјалну награду жирија ”Черуљо”, коју додјељује Унија италијанских официра у домену историје и одбране земље.

Мила Михајловић је магистар умjетности, новинар, књижевник, публициста и преводилац. Живи и ради у Риму на државној радио-телевизији Италије РАИ.