У Тивту приказан анимирано документарни филм „Михаило Пупин – Пут ка светлости“

У организацији Матице Боке, и Фондације „Достојанство“ у великој сали ЦЗК приказан је анимирано документарни филм „Михаило Идворски Пупин – Пут ка светлости“. Филм приказује животну причу човјека који на пут креће из малог војвођанског села, наставља га преко европских метропола до, најзад, Сједињених Америчких Држава, гдје налази своју луку и уточиште. Говори о успонима и падовима, сиромаштву и богатству, усамљености и великој друштвености, срећи и тузи. Свједочење о животу и делу Михајла Пупина може многима послужити као најбољи путоказ ка успјеху. Анимирано-документарни филм Михаило Идворски Пупин – пут ка светлости је дјело аутора и продуцента Саве Сајка у копродукцији са удружењем Мој Херој и удружењем ЕУ Прогрес из Новог Сада, док извршну продукцију потписује Свако Добро Продуцтион. Значај приче о Михајлу Пупину препознала је и организација УНЕСКО, која је овај филм уврстила на свој званичан календар, као једну од манифестација којима је 2015. година обиљежена као Међунродна година свјетлости.

У име Матице Боке, посјетиоце је поздравио предсједник УО Жељко Комненовић, а о животном путу и свевременској поруци живота Михаила Пупина, говорио је Мирослав Илић, замјеник предсједника Скупштине Града Новог Сада.

 „Наш основни проблем је национална доезорјентација, а најопаснији је криза идентитета. Најједноставнији начин да се то превазиђе је развој свијести. Филм о Михаилу Пупину је у највећој мјери намијењен најмлађима. Изабрали смо кратку форму, јер данас у ери модерних технологија морамо да бирамо начине кратке комуникације са најмлађима, јер просто дјеца неће да читају. То је једини начин да ми оставимо садржај филма у трајно сјећање наше дјеце. Убијеђен сам да ће се трајније везати за њихову памет него све наставне лекције које морају да слушају у својим школама.

Илић је истакао да је Пупин био познат као научник и проналазач, али је буквално био одличан у свему чега се дохватио. „Добио је Пулицерову награду, најпрестижнију у области књижевности за своју чувену аутобиографију. Био је одличан дипломата, побјеђивао је тамо гдје је било најтеже – за преговарачким столом. Захваљујући својим лобистичким вјештинама и снази свог личног утицаја. Захваљујући њему нова држава, Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца је била увећана за територије које је он директно код америчког предсједника испословао. Надасве, био је велики патриота и родољуб. Много је волио свој српски народ и сваку могућност је користио како би најлепше говорио о свом народу на свим меридијанима свијета. Криза идентитета се најбоље очитава кад упоредимо два времена – наше и вријеме кад је Пупин живио. Пупина су отац и мајка подстицали да буде честит, храбар и поштен и да храбро брани своје животне свјетоназоре. Кад је дошао у САД био је потпуно остварена личност. Шта нам данас поручују генерације разочараних родитеља? Кажу како се данас не ипслати бити поштен и добар. Ја се лично са тим не слажем. Давно је речено да будемо безазлени као голубови, а муди као змије. Честити људи данас узмичу и повлаче се са друштвено политичке сцене.У Пупиново вријеме тада су на кључне друштвене позиције долазили људи идентитетски изграђени и струковно остварени“, рекао је Мирослав Илић.