Саопштење за јавност Матице Боке, Тиватске акције, Удружења Грађана Наше Огњиште, НВО Јаз Мрчево поље

Нови сет законских предлога Нацрт закона о просторном планирању и градњи, Нацрт закона о морском добру и сличних нацрта и предлога закона, не само да представљају дискреционе интересе неколико појединаца већ отворену економску агресију на власнике земље и некретнинина у Црној Гори са значајним нагласком на црногорско приморје и атрактивне локације у унутрашњости. Не само да смо сматрали да је након стварања најширег друштвеног фронта у Црној Гори против овако грубе и недорасле инвестиционе политике владајућих структура треба да дође до њене дубоке ревизије, већ смо запањени да у тренутку институционалне кризе, нестабилности, предстојећих избора, уличних протеста и незадовољства, неко потеже једну превазиђену тему, економски, политички, правно и цивилизацијски депласирану, негативно етикетирану и одбачену у самој Црној Гори и иностранству, на један дрзак, груб и неприхватљив начин.
Вјероватно због тога власници нису укључени у изненада објављену јавну расправу која истиче 15. јануара 2016. године, како би се оставио свега симболични и формални простор за критику овако комплексних и озбиљних законских рјешења, која драстично мијењају положај власника некретнина у Црној Гори.
Први састанак је заказан за 24. децембар 2015 године у Подгорици, на католички вјерски празник Бадњи дан, послије кога наравно слиједе Божић код грађана Црне Горе католика, Нова година, Бадњи дан и Божић код грађана православне вјероисповјести, уопште вријеме које грађани проводе у кругу своје породице, упражњавајући домаћа славља, вјерске и традиционалне обичаје.
Због свега невладине организације са приморја и Црне Горе које су се до сада бавиле и баве заштитом приватне својине и приватних интереса грађана Црне Горе изражавају дубоко незадовољство понашањем јавних субјеката који стоје иза оваквих поступака проводећи политику свршеног чина и заштите дискреционих интереса појединаца на штету својинских принципа и општих интереса.
У том смислу, ради изградње повјерења и озбиљних партнерских односа захтјевамо отказивање предстојећег састанка за јавну расправу о Нацрту закона о просторном планирању и градњи, помјерање јавне расправе у складу са комплексношћу и озбиљношћу законских рјешења и претходну ревизију поднијетог нацрта те ускалђивање истог са Уставом и мјестом које припада приватној својини као уставном, економском, правном и цивилизацијском принципу.