Саопштење поводом повлачења предлога Закона о морском добру

Свим грађанима Боке и Приморја честитамо побједу демократије и основног демократског начела и уставне категорије- права на приватну својину. Повлачење спорног предлога Закона о морском добру епилог је истрајне и дуге борбе Матице Боке, групе грађана „Наше огњиште“, НВО „Јаз Мрчево поље“, „Могула“ из Улциња, Тиватске акције, наших пријатеља и сабораца од Суторине до ушћа Бојане. Посланици Скупштине Црне Горе су препознали опасну системску грешку коју је предлог Закона о Морском добру имао, а која би по нашем најискренијем увјерењу имала несагледиве посљедице по стање људских права и слобода. Знали смо да Закон са таквом маном није могуће амандмански поправити, па смо због тога и тражили његово повлачење из процедуре, што се показало оправданим и наишло на политичку подршку без које не би успјели у овој борби.

Захвалност дугујемо свим посланицима који су спријечили грубо задирање државе у права приватне својине овим законским предлогом, а посебно клубу независних посланика на челу са Обрадом Гојковићем који је подржао наше амандмане и допринио да се чује глас грађана у Скупштини Црне Горе.

Борба за права грађана и правичног Закона о морском добру, почела је 2013. године јавним скупом у Радовићима, а интензивирана округлим столом о Морском добру у марту ове године Тивту, проглашењем Деклерације о заштити приватне својине, стечених права, слободног тржишта и отпора правном насиљу током маја Бару, скупом посвећеном нацрт Закона о експропријацији који је љетос одржан у Петровцу. Оправдани захтјеви грађана са Приморја наишли су на подршку Делегације ЕУ у Црној Гори и г. Митје Дробнича који је примио делегацију наших НВО, што је урадио и предсједник Скупштине Црне Горе, г. Ранко Кривокапић. Наш представник је учествовао у раду скупштинског одбора представљајући посланичким клубовима наше амандмане, а уочи расправе о Предлогу Закона о морском добру одржали смо и конференцију за новинаре у Скупштини Црне Горе.

Надамо се да ће искуства са јавних скупова, округлих столова и бројних амандмана заживјети у новом предлогу Закона о морском добру који ће бити функционалан и усклађен са европском праксом.

Овом приликом обавјештавамо грађане да настављамо са организованим потписивањем Деклерације о заштити приватне својине, стечених права, слободног тржишта и отпора правном насиљу како би се изборили за правичнија законска рјешења Закона о експропријацији, просторном планирању и других закона.

 

УО Матице Боке

предсједник Жељко Комненовић