Савиндански пријем у Грбљу

Мјесна заједница Горњи Грбаљ и парохија горњогрбаљска у каноници у Сутвари приредили су Савиндански пријем на којем су наградили најбоље грбаљске ученике и спортисте. Предсједник МЗ Горњи Грбаљ Жељко Ћетковић и горњогрбаљски парох Миајло Бацковић светосавске грамате уручили су најбољим ђацима ОШ „Никола Ђурковић“ у Радановићима – Љиљани Гривић и Ђорђу Кнежевићу, ватерполисти Саву Ћетковићу и фудбалеру Лазару Царевићу. Скупу су присуствовали предсједници општина Котор и Будва, Владимир Јокић и Драган Краповић, предсједница СО Котор Драгица Перовић, потпредсједница општине Котор Љиљана Поповић Мошков, конзул Србије Зоран Дојчиновић, представници Матице Боке, ОБНОР, НВО „Грбаљ општина“, МЗ Кртоли, МЗ Свети Стефан, црквене општине Грбаљ и бројни гости. Ћетковић је у свом обраћању присутнима говорио о бројним успјешно реализованим инфраструктурним пројектима у Грбљу и сарадњи са општинама Котор и Будва. „Надамо се да у блиској будућности нећемо  причати о путу, струји и води него да ћемо причати о организацији научних скупова, о Митрофану Бану, чувеној грбаљској и бокељској породици Вукотић. О њихова два адмирала руске флоте, о сабљи коју је Јован Вукотић одбио од руског двора, Стевану Вукотићу који је опловио свијет прије Ива Визина, Божу Вукотићу који је био доктор права, предавао у Бечу, Грацу, Задру, Бенковцу, Дубровнику и био представник Боке на Уједињењу Јужних Словена у Београду 1.децембра 1918. године и стварању Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Ниједна улица у Котору, Тивту и Будви не носи њихово име. Ове године ћемо обиљежити 100 година од Уједињења Јужних Словена у грбаљском селу Побрђе, тамо гдје је поп Митар Ковачевић пред најмасовнијим скупом у историји Грбља прогласио уједињење Грбља и Боке са Матицом. Размишљамо да треба да завршимо заједнички споменик свим палим Грбљанима у свим ратовима који је давно започет у Радановићима“, рекао је Ћетковић. Он је нагласио да је потекла иницијатива да се направи модеран вртић у Радановићима са свим садржајима и најавио изградњу спорстких терена и дјечјих игралишта.

„Ма шта радили у овом друштву, ма којој нацији или вјери припадали сви желимо исто –мир, љубав, срећу. У Грбљу има 65 цркава и три манастира и један свебокељски манастир Михољска Превлака. Хвала Богу да послије толико година ми из Цркве можемо овдје да се захвалимо представницима локалних власти на ономе што заједнички радимо. Они су радили и прије појединци из те власти, онако како им је срце, душа и савјест налагала. Сада институционално помажу да се Грбљу врати оно што је од њега узето. Прије је Грбаљ био врло често мјесто из кога се односио камен и вода, а враћао отпад. Сада Грбаљ добија назад оно што заслужује“, рекао је горњогрбаљски парох Миајло Бацковић.

У име награђених захвалила се Љиљана Гривић, ученица 9. разреда ОШ „Никола Ђурковић“ која је најуспјешнији ђак ове школе. Награду у име Лазара Царевића, голмана Барселоне примио је његов брат од стрица Нено. У програму су учествовала дјеца са вјеронауке из Грбља.