Сјећање на 13.годишњицу погрома Срба на Косову и Метохији

Сјећање на тринаесту годишњицу погрома над Србима на Косову и Метохији НВО “Матица Боке”, “Друштво за архиве и повјесницу Херцегновску”, “Српски Соко Херцег Нови”, “Друштво српско-руског пријатељства”, “Коло српских сестара Херцег Нови”, “Глас” и СПКД “Просвјета” обиљежили су трибином и промоцијом књига београдске књижевнице Биљане Живковић часова у цркви Светог Николе – Резиденцији Љубибратића на Топлој.

Генерални конзул Републике Србије у Херцег Новом Слободан Бајић присутне је подсјетио на дешавања када је током три дана насиља Албанаца над Србима 17., 18. и 19. марта 2004. године, убијено 10 Срба, срушено и запаљено 35 цркава и манастира, запаљено 738 српских кућа, 10 јавних објеката, школа пошта и домова здравља, а протјерано 4.012 Срба.

О стваралаштву Биљане Живковић која је херцегновској читалачкој публици представила три нове књиге „Отац Доротеј“, „Приморско православље“, „Србистика и србисти“ говорили су публициста др Горан Комар, предсједник УО Матице Боке Жељко Комненовић и предсједник херцегновске подружнице Матице Боке, Љубо Шабовић. Одломке из романа „Доротеј“ читао је свештеник Шпиро Живковић, а свом стваралаштву говорила је и сама ауторка.

Биљана Живковић је публициста и писац. Аутор је репортажа, чланака, записа, путописа по европским и азијским државама, али и интервјуа са домаћим и иностраним знаменитим личностима из света политике, геополитике, дипломатије, војне доктрине, историје, филозофије… Њена прва књига Некрштена времена објављена је 2004. у издању Центра за унапређивање правних студија у Београду, друга Са извора најчистије воде 2006 (роман за децу, прво издање) чији је издавач Српска књига. Године 2008. објављена је књига Жамор Кризе, интервјуи са Милошем Кнежевићем. Дело романескне структуре Величанствена уметникова усамљеност (прво издање) публиковано је 2009. године, а 2010. У име истине, документаристичка књига о националној трагедији српског народа и о Космету. Године 2011. из штампе је изашло  новинарско-документаристичко дело Јасеновац и сребренички мит, чији су издавачи „Институт за истраживања српских страдања у 20. веку” и „Хришћанска мисао”. Књига О Српском питању у издању „Матице српске дубровачке” публикована је 2012. године. 2014. у Бања Луци објављена је историјско-документаристичка књига Исповести из сарајевских казамата у издању „Бесједе” из Бања Луке  и  београдске  издавачке куће „Арс Либри”. Те године је публикована књига Запис, о српској Голготи на Косову и Метохији, у издању Института за истраживања српских страдања у 20. Веку, а 2015. Живковићева је објавила на руском језику историографско-документаристичку књигу Завешћаније у издању Института за истраживања српских страдања у 20. веку, као и роман Отац Доротеј – чији је издавач „Просвета”. Године 2016. је објављена књига Србистика и Србисти у издању ИК „Арс либри”,  Јасеновац, Козара, Јадовно у издању Института за истраживања српских страдања у 20. веку, исте године је публикована књига на француском језику „Плави шлемови и трнова круна”, чији је издавач издавачка кућа ФРАцтион у Паризу. Гоодине 1017. Издавачка кућа Арс либри и Фонд Владета Јеротић из Београда објављују књигу Приморско православље. У припреми је књига есеја и путописа  Срби у Албанији, затим роман „Родословље”, публицистичко дело Савремена српска духовност.