Скупштина Матице Боке одржана у Котору За боље изборно законодавство и ближу сарадњу бокељских општина (ВИДЕО)

На Скупштини Матице Боке која је одржана у Котору усвојени су закључци да се ова НВО у наредном периоду бори за праведнију пореску политику и ближу сарадњу бокељских општина.

Скупштини „Матице Боке“ су поред осталих, присуствовали генерални конзул и конзул Србије у Црној Гори Слободан Бајић и Зоран Дојчиновић, посланик Обрад Гојковић, архијерејски намјесник бококоторски Момчило Кривокапић, одборници у бокељским скупштинама, представници Луштица Девелопмента и бројни гости. Усвојен је извјештај о раду те НВО у прошлој години са финансијким извјештајем, те план рада и финансијски план за ову годину који је изложио предсјендик УО „Матице Боке“ Жељко Комненовић. НВО „Матица“ Боке“ затражила је стварање услова за примјену у пракси новог изборног законодавства у Црној Гори и предложила увођење персонализованог пропорционалног изборног система, како би се и грађанима, а не само партијама, омогућило да именом бирају одборнике и посланике.

Ту иницијативу на јуче одржаној редовној Годишњој скупштини „Матице Боке“ у Котору, изнио је предсједник Скупштине те НВО, адвокат Драган Лепетић из Херцег Новог. Он је оцијенио се избори тренутно спроводе преко партијских изборних листа „без било какве регионалне заступљености одборника и посланика и без директног избора личности, чиме се у суштини бирају партијски, а не народни одборници и посланици“.

„То се може исправити измјеном Закона о избору одборника и посланика које ми на овај начин иницирамо, и то кроз персонализацију пропорционалног изборног система, преко преференцијалних изборних гласачких листа. Овакве измјене значиле би бољу заступљеност одборника и посланика из Херцег Новог, Котора, Тивта и Будве, јер би у комбинацији са досадашњим пропорционалним изборним системом, дио одборника и посланика остао и даље на партијским листама,док би се други дио бирао са персонализованих изборних листа везаних конкретно за изборбно подручје бокејских општина и других подручја у Црној Гори“.- објаснио је Лепетић. По његовом мишљењу, тако би се избјегло да градови и подруча „као што је рецимо Бока Которска, немају своје регипоналне представнике у Скупштини ЦГ“. Лепетић је навео да се на сличним измјенама изборних закона већ ради у Хрватској и у Србији, а „таквом измјеном би и регион Боке Которске у Црној Гори добио на значају“.

„Успјели смо да одговоримо нашим програмским циљевима бранећи интересе грађана Боке, штитећи бокељски начин живота од најезде нових законских ријешења која су пријетила отимањем имовине и гажењем људских права. Истовремено смо успјели да изнесемо и најозбиљнији издавачки подухват „Матице Боке“, организујемо успјешне трибине и наметнемо се као грађанско удружење које је незаобилазна адреса за питања региона, али и ширу друштвену заједницу.“- подвукао је Комненовић подсјећајући на успјешну сарадњу „Матице Боке“ са  појединим посланицима у Скупштини Црне Горе и НВО сектором са приморја те МАНС-ом, а која је резултирала повлачењем из скупштинске процедуре контроверзних предлога новог Закона о морском добру, Закона о експоропијацији и стављању ван снаге Правног става Врховног суда о власничким правима у зони морског добра. Коменовић је истакао да је „Матица Боке“ са више других НВО прије  неколико мјесеци потписала и „Декларацију о заштити приватне својхине, стечених права, слободног тржишта и отпора правном насиљу“ везану за намјере црногорске Владе да обесправи приморце који имају приватну имовину у зони морског добра, а што је имало велики одјек у домаћој и међународној јавности. Због тога су представнике потисника Декларације примили и шеф делегације ЕУ у Црној Гори Митја Дробнич, шеф политичког сектора у Делегацији ЕУ Алберто Камарата и предсједник Скупштине Црне Горе Ранко Кривокапић.      

„Одржали смо и прес конференцију у Скупштини што је био симболичан догађај јер су овако први пут у парламенту Црне Горе, након припајања Боке, изнијети грађански захтеви Боке Которске и Приморја“- истакао је Комненовић.

Скупштина “Матице Боке“ је нагласил да та НВО остаје при свом противљењу учлањењу Црне Горе у НАТО, потреби веће улоге НВО сектора у вођењу јавних политика, подршци ставовима Митрополије црногорско-приморске у вези новог Закона о вјерским заједницама, као и да даје „пуну подршку актуелним демократским процесима у Црној Гори, борби за поштене изворе и изборно законодавство“.

„Позивајући политичке субјекте да се на миран, ненасилан и достојанствен начин изборе за овај велики цљ који је залога евроспке демократске традиције, осуђујемо прекомјерну употребу полицијске силе на протестима у Подгорици прозив грађана, новинара, посланика и цивилног сектора.“ –поручено је са скупа у Котору.

Поздрављајући присутне на Скупштини Матице Боке генерални конзул Србије Слободан Бајић је рекао да је Матица Боке једно од најзначајнијих невладиних удружења на овим просторима, као и да су њен углед, значај и рад препознати, како у Републици Србији, тако и у Боки и Црној Гори. „Ваше дјеловање у циљу његовања традиције културе и заштите историјских тековина Боке Которске дају снагу Матици Боке и обезбјеђују њено мјесто, како у данашњем времену тако и у будућности. Сарадња Генералног конзулата Републике Србије и Матице Боке је на веома високом нивоу. Опредјељење Генералног конзулата Србије јесте да у складу сасвојим надлежностима омогући да се глас Матице Боке чује и у Републици Србији“, казао је Бајић. Он је изразио увјерење да ће Матица Боке и у будућности давати допринос на развијању и очувању друштвеног, научног, привредног и културног идентите Боке Которске.

Учеснике скупштине Матице Боке поздравио је парох которски Момчило Кривокапић, посланик Обрад Гојковић и представник НВО Јаз –Мрчево Поље Драган Буздован.