Снимање нових епизода серије “На веслу прича – Бока” у Будви

На Будванској ривијери у току je снимање нових епизода документарне серије „На веслу прича Бока“, која се емитује на РТС, у продукцији Матице Боке и Удружења „Шта хоћеш“, а уз подршку Општине Будва и ТО Будва. Аутори из Будве својим причама испричаним на веслу, а тематски везаним за природу, даће свој допринос овом оригиналном концепту који се са великом пажњом гледалишта већ шест година емитује на РТС. Заступљени су ствараоци различитих профила, образовања и генерација: легендарни професор др Мирослав Лукетић, професорка Божена Јелушић, новинар и публициста Ранко Павићевић, историчарка умјетности Луција Ђурашковић, новинар и публициста Саво Греговић, глумица и пјесникиња Радмила Кнежевић.

По ријечима аутора концепта и редитеља серије Растка Шејића: „Посао документариста јесте да дају извештај о стварности. Имамо срећу да ту истину у уметничкој интерпретацији чујемо од најумнијих људи свих средина у којима смо до сада снимали „На веслу приче“ и то причама које могу да преживе зуб времена. Будва са својим изванредним културним наслеђем и природном лепотом, личностима које својим делима преносе славу овога старог града, логичан је избор места за наставак снимања серије која управо те вредности и њихову везу истиче у први план. Захвални смо Будванима на топлој добродошлици.“

Предсједник општине Будва Драган Краповић сматра да је снимање серије „На веслу прича“ важан потез у борби за очување културног идентитета града Будве, али и за промоцију туризма, „онога заснованог не на испразности, него на пуноћи садржаја, споју свих љепота којима се дичимо и које бранимо“. „Наслањајући се на традиционалне вриједности, очување баштине која је предуго била запостављена, дајући пун ветар у једра различитим културним манифестацијама, посусталим у таласима корупције, испуњавамо нашу улогу чувара интереса грађана, али и градимо нове вриједности којима ћемо се поносити у будућности. Трајан кинематографски запис прича и легенди Будве корак је у том правцу“, рекао је Краповић.

„Јединствени дух Боке представљен већ у првих девет епизода серије „На веслу прича Бока“ емитованих на РТСу у јуну 2018. године изазвао је неподијељену пажњу јавности у Србији и Црној Гори. Природно је да су умни људи из других градова Боке препознали вриједност овога својеврсног ковчега духовног и природног блага, кинематографског записа пресека наше спиритуалности. Повећањем броја снимљених аутора овај дио серије снимљен у Боки прераста у богату антологију бокељске књижевности“, рекао је предсједник УО Матице Боке и извршни продуцент серије, Жељко Комненовић.

Снимање серије „На веслу прича“ након Будве наставља се у Котору и Херцег –Новом.