Књига „Српско срце Јоханово“ промовисана у Грбљу

Једанаесто издање романа Веселина Џелетовића „Српско срце Јоханово“ представљено је читалачкој публици у простору канонике при цркви Свете Варваре у Горњем Грбљу. Успјешном представљању књиге која је изазвала велико интересовање у књижевним и политичким круговима присустовао је велики број гостију. Детаље о настанку потресног свједочанства о патња косовских Срба и илегалној трговини људским органима приближио је сам аутор.

 „Од цијеле породице остао је само дјечак, коме су Албанци киднаповали оца и повадили органе. Око пет година касније, дјечаку су убили и бабу и деду и бацили их у канал поред пута. У њихово двориште, опкољено бодљикавом жицом, петорица Шиптара упала је у кућу и прво су испред куће преклали пса, а онда силовали дечакову мајку. Она се објесила, јер није могла да поднесе срамоту. Било је нас десетак на сахрани те жене, и на гробљу које су Шиптари готово уништили, међу поломљеним споменицима и разбацаним крстачама приметио сам човјека који стоји са стране. Његова појава и држање говорили су да понашањем и одјевањем не одговара том времену и простору. Био је у скупом, отменом оделу, и питао сам се шта тражи на сахрани. Био је у пратњи једног наредника Кфора. Према његовом казивању, цела прича постала му је још чуднија када је на гробљу, том човјеку пришао дјечак који је изгубио мајку и загрлио га“, рекао је Џелетовић. Он је истакао да су вројни у причи препознали сценарио за будућу филм за што је интересованеј показао и чувени руски редитељ Никита Михалков.

„Бол у мени је био толико велики да сам ја поему која говори о том догађају написао за два сата. Пет страница формата А4. То је једноставно изашло из мене. 2007. кад је Њемац прешао у православље морао сам да додам двије строфе на крају. Након тога су многи људи прочитали поему и натјерали ме да те горке стихове преточим у роман и ја сам то урадио. Пред нама је 11 издање. Протојереј Алкесандар Торик, чувени руски писац „Флавијана“ је сада роман објавио у Русији“, рекао је аутор књиге „Српско срце Јоханово“. О књизи је говорио и предсједник Удружења расељених са Космета, Миленко Јовановић.

„Српско срце Јоханово“ неко је већ назвао документом – свједоком о једном страшном времену врхунских технологија и најогавнијих монструозности зарад профита помућеног ума. Џелетовић својим романом даје велики и частан допринос да истина о Косову и Метохији изађе из енклава ограђених бодљикавом жицом, да изађе из окупираног подручја, да допре до свих којима је иоле стало до праве слике о стању у покрајини која је пуних петнаест година под формалним протекторатом УН-а, а у пракси по управом назлогласнијих терориста и трговаца људским органима“,  рекао је Јовановић.

Према ријечима предсједника Управног одбора Матице Боке, роман „Српско срце Јоханово“ је крунски доказ постојања необјашњиве моћи која је далеко изнад људског поимања и која је успјела да нечовјечност и монструозност претвори у чисту љубав. „Срце које куца у грудима Њемца, Јохана Вагнера куца Грачаницом, Дечанима, Пећком Патријаршијом, Богородицом Љевишком, божурима, Газиместаном. Кад људи заћуте камење ће проговорити. Цвијеће, земља и читава природа проговорила је у наше вријеме и кроз чудотворне мошти светих превлачких монаха откривајући божанско лице у древном злочину. Српско срце закуцало је у њедрима странца, доказујући да је Свевившњи, Бог живота, а не Бог смрти, Бог правде, а не Бог људске природе. Божанска правда је на срећу другачија од земаљске“, рекао је Комненовић.

Одломке из књиге читао је глумац Приштинског народног позоришта, Бранко Бабовић. Учеснике и госте поздравили су горњогрбаљски парох, јереј Миајло Бацковић и предсједник црквене општине Грбаљ, Пеко Мазарак.