Трибина у Сутвари у знак сјећања на обарање америчког Ф 117 – НАТО није хуманистичка организација


Тиват  – Поводом годишњице обарања „невидљивог“ Ф-117, Матица Боке, Мировни покрет „Не у рат – не у НАТО“, Братство православне омладине Црне Горе и ветерани 63. Падобранске бригаде организовали су синоћ трибину „Да се не заборави“ у каноници горногрбаљског села Сутвара.

Гости на трибини били су чланови посаде 3.ракетног дивизиона 250. ракетне ПВО бригаде која је  27.марта 1999. године оборила Ф117 Ноћни соко на челу са потпуковником Ђорђем Аничићем. О првом у историји обарању поноса америчке ратне авијације ПВО системом „Нева“ говорили су и мајор Борис Стоименов, оператор ручног праћења старији водник Драган Матић, командир извора за напајање старији водник Ђорђе Малетић.

Ђорђе Аничић био је замјеник команданта 3. ракетног дивизиона, помоћник руковаоца гађања у борбеној послузи која је за вријеме НАТО бомбардовања 1999. године 27. марта у 20.42 оборила авион Ф-117А Ноћни соко. Авион је пао у атар сремског села Буђановци. Авион је оборен ракетним системом С-125 Нева из рејона Шимановаца. Трећи ракетни дивизион је оборио и Ф-16 који је пао у рејону села Накучана код Шабца, као и стелт бомбардер Б2 који је пао на територији Хрватске. Ратни дневник о обарању Ф117 Ђорђе Аничић преточио је у књигу „Смена“, као својеврстан одговор команданту јединице Золтану Данију, који је приграбио за себе све заслуге за обарање „ноћног сокола“. „Достојанство и истина су наш циљ. Посада трећег дивизиона је једина која је бранила Београд свих 78 дана. Остали смо живи да свједочимо истину. Око нас је пало 23 америчке ракете „Харм“, а на наше положаје пале су и двије бомбе. Нама амерички пилоти нијесу браћа као Данију, већ злочинци који су убијали нашу дјецу, рушили наше градове“, рекао је Аничић.

„Мировни покрет који представљам није само назив за народни отпор, већ институционализовани одраз прегнућа оних којима је на срцу мисија спашавања Црне Горе од тоталног посрнућа, што би се и десило учлањењем у НАТО пакт. Сви знамо да је ово само једна фаза рата који није ни престајао од марта прије 16 година, а неко ће са правом рећи и знатно раније. Свака рана из претходних периода, почевши од сецесије Космета, одвајања Црне Горе из заједнице са Србијом, потписивање Бриселског споразума, па све до најсвјежијих примјера у којима Београд потписује ИПАП споразум, а међународна заједница одржава режим у Подгорици, по цијену глади и сиромаштва њеног становништва, мотивисана само једним циљем: Увући и Србију и Црну Гору у злочиначку организацију каква је неоспорно НАТО пакт“, рекао је Гојко Раичевић. предсједник Мировног покрета Не у рат – Не у НАТО.

Предсједник Управног одбора Матице Боке, Жељко Комненовић на трибини је поручио да је упркос агресивној НАТО кампањи, народ Боке већински против уласка у овај војни савез. „НАТО није хуманитарна организација, Црвени крст или инвестициони фонд. НАТО не доноси стандарде, већ војном машинеријом штити интерес корпоративног капитала западних центара моћи. Бокељима је још у живом сјећању бомбардовање Арзе муницијом са осиромашеним уранијумом, гађање Обосника и Ловћена, надлијетање НАТО ловаца који су пробијали звучни зид како би застрашивали становништво. За такву одлуку треба широк демократски конценсуз кроз фер референдум, а не проста већина у црногорској скупштини“, истакао је Комненовић.

На трибини је приказан и краткометражни документарни филм о активностима Мировног покрета „Не у рат – Не у НАТО“.

Ову трибину имаће прилике да виде и Никшићани вечерас у 19 часова када ће се у Парохијском дому у Никшићу, представити посада на челу са потпуковником Аничићем.

Осим гостију из Србије, учествоваће и предсједник Мировног покрета „Не у рат-не у НАТО“ Гојко Раичевић и предсједник НВО За заштиту и планирање породице Марко Ковачевић.

 

Ж.К.