У славу Марка и Драгана


Братство православне омладине Црне Горе, Матица Боке и Мировни покрет ,,Не у рат – Не у НАТО” поводом 17. годишњице НАТО бомбрадовања приредили су данас у манастиру Михољска Превлака и на градском гробљу Брдишта парастос жртвама и помен војнику 63. падобранске бригаде Марку Аврамовићу и припаднику МУП-а Драгану Бјелановићу. Поред породица Аврамовић и Бјелановић, скупу су присуствовали предсједник Демократске странке Јединства, Небојша Јушковић, предсједник Мировног покрета „Не у рат – не у НАТО“ Гојко Раичевић, одборници тиватских опозиционих партија и чланови тиватске Организације бораца НОР 1941-1945 који су положили вијенце на гробове Аврамовића и Бјелановића.

„Данас као мало стадо уздижемо своју молитву за покој душе погинулих, али ово је и дан сјећања. Да нам се не деси да због заборава огријешимо своје душе и душе уних који су страдали на правди Бога. Христос је рекао „Не бој се мало стадо“. Они који су пострадали за Господа и за правду ушли су у радост јер су страдали за највеће идеале. Правда је божија и божија је освета. Никога ко је чинио зло неће заобићи правда Божија. Дужни смо да се сјећемао због оних који су погинули и због себе самих. Да не постанемо кратке памети и кратког памћења“, нагласио је архијерејски намјесник бококоторски отац Момчило Кривокапић који је са бокељским свештенством служио помен у цркви Свете Тројице на Михољској Превлаци и код гробова Марка Аврамовића и Драгана Бјелановића.

Комеморативном скупу на Превлаци присуствовали су у униформама и ветерани рата из 1999. године, горњогрбалски парох јереј Миајло Бацковић и Иван Старчевић. Говорећи и уме Удружења ветерана 63. падобранске бригаде, Бацковић је нагласио да рат са НАТО траје и данас јер све више људи умире од канцера као посљедица бомбардовања осиромашеним уранијом. „Све више младих брачних парова не може добити дјецу природним путем. Оно што је још горе и дубље од тога то је напад на икону човјека. Убијају душу у човјеку гурајући нас у овај и овакав војни савез. Нека Господ упокоји душу нашег Марка и Драгана, као и свих оних које смо данас поменули. Тих 78 дана бомбардовања страдало је преко 90 дјеце“, нагласио је Бацковић, ветеран 63.падобранске бригаде и саборац Марка Аврамовића.

У име организатора, скуп је поздравио предсједник УО Матице Боке, Жељко Комненовић. Марко Аврамовић у строју 63. падобранске бригаде страдао је током бомбардовања Ниша, а Драган Бјелановић, припадник МУП-а страдао је борби у селу Врановац код Пећи.