Положен вијенац на спомен обиљежје у Будви


Делегације Нове српске демократије, Матице српске, Матице Боке, Савеза удружења расељених КиМ у Црној Гори и Мировног покрета „Не у рат – Не у НАТО“, положиле су данас у подне у Будви вијенац на спомен обиљежје Ослободилачкој српској војсци, на улазу у Стари град, поводом Сретења – Дана државности Србије.

Након полагања вијенца, новинарима и окупљеним грађанима Будве обратио се предсједник Нове српске демократије Андрија Мандић, који је предводио делегацију.

Он је казао да су представници организација које су дошле у Будву да би обиљежили дан када је почео Први српски устанак, који је Дан државности Србије, поносни на своју историју и претке.

„Посебно имају разлога да на своју прошлост буду поносни Срби из Боке. На Приморју доминантно живе Срби, а не на рубним дјеловима Црне Горе који се граниче са Србијом, како то желе да представе они који дискриминишу и покушавају асимиловати наш народ. Српски народ живи од Улциња до Херцег Новог, и то као једини словенски народ који је изашао на топло море пролазећи најстрашније голготе, али у исто вријеме одбијајући да промијени вјеру и нацију“, казао је Мандић.

Он је истакао да спомен-плоча ослободилачкој српској војсци на улазу у Стари град свједочи о борби против окупатора и српској војсци која је ослободила Боку и Црну Гору.

Како је додао лидер НОВЕ, у тој војсци било је пуно добровољаца из Грбља, цијеле Боке и Старе Црне Горе.

„Ако су наши преци успјели и неупоредиво тежим условима да истрају и побиједе, можемо и ми да се изборимо за права српског народа, који неки желе да претворе у националну мањину и народ другог реда фалсификујући историју овог простора. Ми смо овдје своји на своме, ово је наша земља, и кад би се из историје Црне Горе избацили Срби и њихова улога и вриједности, од ње би остала само љуштура“, поручио је Мандић.

Полагању вијеснца присуствовали су и представници потомака славних претака из Паштровића, Маина, Грбља, грађани Будве, представници општинских одбора НОВА, СНП и ДНП и одбора за враћање општине Грбаљ.

На табли која је изнад главних врата у Стари град постављена 1931, пише: “На успомену доласка храбре побједоносне Српске војске која послије јуначних побједа ослободи Будву, на Митровдан 8. новембра 1918. поставља Општина Будва“.

Изнад тог натписа уклесане су ријечи Петра Петровића Његоша „Поколења, дјела суде…“.