vijesti.me – Траже од Владе да повуче Предлог закона о морском добру

“Ово је синхронизовани и организовани напад на имовину грађана приморја, јер се Предлогом закона о морском добру скоро сва приватна имовина у зони морског добра проглашава државном”, казао је Ковачевић

Представници више невладиних организација (НВО) из приморских градова и независни посланик Обрад Гојковић позвали су данас Владу да повуче из процедуре Предлог закона о морском добру којим се, како тврде, озбиљно задире у права приватне својине.

 Представник НВО Тиватска акција, Мирко Ковачевић, казао је да је незадовољство грађана приморских општина огромно и да је посљедњи тренутак да људи из власти размисле и повуку предложени закон, којим се узурпира приватна имовина.

“Ово је синхронизовани и организовани напад на имовину грађана приморја, јер се Предлогом закона о морском добру скоро сва приватна имовина у зони морског добра проглашава државном”, казао је Ковачевић на конференцији за новинаре у холу Скупштине.

 Иван Старчевић из Матице Боке саопштио је да представници више НВО из приморских општина инсистирају на повлачењу Предлога закона о морском добру из процедуре, његовом враћању у форму Нацрта и поновни рад на тексту.

“Овим законом власт покушава да прогура да правно ваљан начин стицања својине важи за грађане и предузећа, али не и за државу. За државу је још 1946. година, тако да се једним декретом приватна својина може прогласити државном”, казао је Старчевић.

Он је додао да се Предлогом закона о морском добру праве и одређене бизнис баријере.

“Уколико инвеститор купи земљиште које иде у море и крене да тражи грађевинску дозволу, он мора да закључи уговор о закупу са Јавним предузећем Морско добро и да то плати. Која је то онда његова земља, ако мора да плати закуп?”, питао је Старчевић.

Он сматра да је проблематично и то што су локалне самоуправе искључене, јер увијек постоји варијанта да буду надгласане.

“Непрепознавање приватне својине у зони морског добра доводи се до свих могућих проблема када је ријеч о овом закону”, упозорио је Старчевић и додао да они неће одустати од борбе да заштите своју имовину.

Жељко Комненић из НВО Матица Боке сматра да питање заштите приватне својине није само проблем грађана приморских општина, већ цијеле Црне Горе.

„Ово је наш начин да спријечимо грађане да изађу на улице и покушамо да на институционалан начин заштитимо приватну својину, која је основно уставно начело у свим земљама, па и у Црној Гори“, навео је Комненић.

Он је упозорио да предложени закон омогућава држави да проглашавењем јавног интереса од ливада створи голф терене, скијашке и рели стазе.

„Очигледно је званична политика окренута инвеститорима, али мораће више пажње да обрати и на грађане, који су темељ државе. Инвеститори дођу и прођу, а грађани плаћају порез“, казао је Комненић.

Он је подсјетио да су представници НВО из приморских општина крајем маја усвојили Декларацију о заштити приватне својине, стечених права, слободног тржишта, о правичном суђењу и отпору правном насиљу, коју ће у наредном периоду покушати да достави у скупштинску процедуру.

 Независни посланик Обрад Гојковић, казао је да је у Црној Гори данас угрожена приватна, али и државна и црквена имовина, захваљујући недомаћинском и лошем односу државе.

 Он је поднио девет амандмана на Предлог закона о морском добру, којим се штити приватна имовина и најавио подношење још једног, који ће се односити на јачање локалних и државног парламента у заштити најважнијег ресурса у држави.

 Представник НВО Наше огњиште, Божидар Чермак, казао је да су грађани проморја крајње изреволтирани оваквим начином поступања према приватној својини.

“Покушаћемо да у сарадњи са свим друштвеним факторима ово наше нерасположење уведемо у друштвени, политички и приватни систем ове земље”, поручио је Чермак.

Текст је преузет са  www.vijesti.me