Матица Боке, Наше огњиште,Тиватска акција, Јаз Мрчево поље и Могул траже враћање Закона о Морском добру у форму нацрта

Пет невладиних организација са Црногорског приморја и независни посланик Обрад Гојковић тражили су од Владе да повуче предлог Закона о морском добру којим се „задире у права приватне својине”. Предлог закона је прије неколико мјесеци повучен са дневног реда Скупштине, али је прошле седмице уврштен у дневни ред текуће сједнице.

Гојковић је казао да је данас угрожена и приватна и црквена имовина зхваљујући недомаћинском понашању државе. Он је поднио девет амандмана на предлог закона о морском добру, којим се штити приватна имовина.

Представник НВО Тиватска акција Мирко Ковачевић истакао је да је незадовољство грађана приморских општина огромно и да је последњи тренутак да људи из власти размисле и да повуку предложени закон.

Ово је синхронизовани и организовани напад на имовину грађана Црногорског приморја, јер се предлогом закона о морском добру скоро сва приватна имовина у зони морског добра проглашава државном, рекао је Ковачевић на конференцији за новинаре у Скупштини.

Он је навео да је све почело у октобру 2013. када је Врховни суд заузео правни став да се сва имовина у зони морског добра прогласи државном.

Незадовољство на Приморју је огромно. Никад нису били узнемиренији. Власт треба да повуче овакве покушаје узурпације имовине, поручио је Ковачевић.

 

Иван Старчевић из Матице Боке истакао је да представници НВО инсистирају на повлачењу предлога закона из процедуре, његовом враћању у форму нацрта и траже поновни рад на тексту.

Предлог се може назвати преваром и подметачином. Влада убацује у закон својински режим, а својином се баве други закони, казао је Старчевић.

Он истиче да се у Хрватској у том случају потписује уговор о закупу са Морским добром, што је, како је казао, прихватљиво и овђе, али да се не плаћа накнада за уговор. Осврнуо се и на допуну Закона о експропријацији, којом је Влада предвиђела да јавним интересом прогласи све пројекте који могу допринијети смањењу јавног дуга.

Јавни дуг нијесмо заједно правили, па га не морамо ни заједно враћати поручио је Старчевић и истакао да неће одустати све док се не повуку ова два закона.

Жељко Комненовић предсједник УО Матица Боке сматра да је проблем својине проблем цијеле државе.

 

Ово је начин да спријечимо грађане да изађу на улице и да покушамо преко институција да заштитимо приватну својину. Званична политика је окренута ка инвеститорима, али мораће пажња да се обрати и на грађане. Инвеститори дођу и прођу, а грађани плаћају порез, закључио је Комненовић.

Представник Удружења грађана Наше огњиште Божидар Чармак истиче да су чланови НВО из приморских општина крајем маја усвојили декларацију о заштити приватне својине, стечених права, слободног тржишта, правичном суђењу и отпору правном насиљу. Он је навео да ће на јесен покушати да декларацију уз помоћ посланика упуте у скупштинску процедуру.