Матица Боке позвала све бокељске управе да подрже формирање Заједнице општина

Матица Боке поздравља иницијативу формирања Заједнице бокељских општина коју су покренули предсједници општина Котор и Будва, г. Владимир Јокић и г. Драган Краповић. Изражавамо задовољство што је предлог Матице Боке о оснивању регионалног међуопштинског тијела који смо изнијели на Скупштини Матице Боке, 2015. године у Котору, нашао плодно тле у новој политичкој пракси у Боки. Бројни изражени проблеми са управљањем простором, заштитом животне средине, угрожавањем права приватног власништва и системском централизацијом могу се једино рјешавати блиском сарадњом и координисаним активностима бокељских локалних самоуправа. Бокељским општинама као смјернице на том путу треба да буду примјери праксе регионалног развоја у Европи. Тиме ће коначно интересима Бокеља и грађана Приморја почети да се придаје заслужена пажња.

Матица Боке позива руководства свих бокељских општина да се придруже овој иницијативи која би обезбиједила динамичнији развој региона и заштиту бокељског начина живота што би имало позитивне ефекте на укупне економске и друштвене односе у Црној Гори.

Користимо прилику да обавијестимо јавност да ће Матица Боке, крајем маја у Тивту организовати велику трибину посвећену новом Закону о уређењу простора и изградњи објеката на којој ће учествовати представници ресорног Министарства, локалних управа, политичких странака, НВО са Приморја, правници, архитекте и грађани.

 

 

Управни одбор Матице Боке

предсједник Жељко Комненовић