Представљање ријетке ћириличне књиге „Жертва Аврамова Викентија Ракића“ у Храму Христовог Васкрсења

Матица Боке и Митрополија црногорско – приморска представљање ријетке ћириличне књиге „Жертва Аврамова Викентија Ракића“ проф др Дарка Антовића и др Иване Марић организују на Благовијести, у понедјељак 7. априла у храму Христовог Васкрсења у Подгорици.

О издавачком подухвату Матице Боке, фототипском издању књиге која је штампана 1799. године предвуковском ћирилицом у штампарији Франћеска Андреолија у Котору и чији се једини примјерак чува у которској ризници Српске православне цркве, говориће митрополит црногорско приморски Амфилохије, проф др Јелица Стојановић са катедре за српски језик Филозофског факултета у Никшићу, предсједник УО Матице Боке, Жељко Комненовић и аутор, проф др Дарко Антовић.

Домаћин представљања које почиње у 19 часова биће подгорички парох, главни уредник Радио Светигора, јереј Никола Пејовић.

Викентије Ракић, тада најплоднији српски писац, је 1799. године „Жертву Аврамову“ штампао у три издања у Будиму и једном у Котору у Андреолиној штампарији. Которско издање „Жертве Аврамове“ било је једино ћирилично издање ове штампарије У тренутку истраживања педесетих година XX вијека у Народној библиотеци у Београду се вјеровало да је то до тада био једини познати примјерак ове књиге. Међутим, у Ризници Српске православне црквене општине которске данас се чува још један примјерак ове књиге. Књига обухвата скенирани оригинал текста писан предвуковском црквеном ћирилицом и текст транслитерације драме на савремени српски језик и слова.