Нове епизоде „На веслу прича“ из Боке на РТС

Нових четрнаест епизода серије „На веслу прича“ снимљених у Боки Которској биће емитоване премијерно овога љета на српском јавном сервису РТС.

Када се књижевни аутори лате весла и у чамцу на води испред свога града испричају кратку причу о природи, настаје кинематографска магија која се већ седам година и осамдесет епизода емитује на Радио-телевизији Србије у продукцији Удружења „Шта хоћеш“. У копродукцији са Матицом Боке снимљено је нових четрнаест епизода серије у Будви и Котору који ће од 1. јула бити емитоване на сателитском програму РТС Свет, а од 22. јула на националном каналу културе РТС 3. Серију је могуће пратити и на платформи РТС Планета.

У Будви, Мирослав Лукетић је у риболовачкој причи са једном сабљарком, Божена Јелушић говори о традицији медитеранске културе, Ранко Павићевић искуствено и констернирано пореди Будву сад и некад, Луција Ђурашковић објашњава легендом култ Богородице, Саво Греговић сликовито и поетски приповиједа о новинарству и боемштини, Радмила Кнежевић тражи равнотежу мора, а Предраг Зеновић наставља мит о Светом Стефану. У заједничкој епизоди под насловом „Ватра од Дон Кихота“ сви аутори из Будве у паралелном интервјуу разматрају актуелности стваралаштва, екологије и менталитета.

 

 

У Котору, Дејан Дедовић Деда разматра легенду о Три сореле, Радојка Абрамовић судбину породице Бућа, Дарко Антовић приповиједа о Филипу Ј. Ковачевићу, Исидора Миливојевић пјесмом и поетском причом говори о љубави, а Драган Ђурчић испреда легенду о которском ватерполу. У заједничкој епизоди актери серије из Котора објашњавају културни код града под заштитом УНЕСКО-а.

Природна и духовна љепота Боке Которске снимљени су из воде, ваздуха, са тла и са површине мора под руководством директора фотографије Александра Калезића. За сваку појединачну причу Владимир Лешић компоновао је оригиналну музику, а академски сликар Зоран Мујбеговић израдио дизајн. Свака епизода цјелина је за себе, по ријечима извршног продуцента и предсједника УО Матице Боке Жељка Комненовића: „Ово су појединачни драгуљи наше културне свијести које на овај начин трајно чувамо. Настављамо да весламо Боком поносном са нашим пријатељима из „Шта хоћеш“ и ове године. Важно нам је да у овој серији одржимо квалитет приповиједања, да најбољи и најталентованији приповједачи својим бесједама осликавају стварност и машту и да са атрактивношћу локација обале и пучине створимо умјетничка дјела вриједна богате културне традиције Боке Которске. Не би успјели у томе без подршке аутора, али и локалних самоуправа и туристичких организација у градовима у којима смо снимали.“

Аутор концепта и редитељ серије Растко Шејић нада се „да ће Бокељи препознати себе и свој свет у овим причама на веслу, јер ако смо то успели онда ће и свима у региону оне бити вредност. Верујемо у ове приче, у важност културне мисије којом навигамо. О томе нам сведоче и реакције гледалаца серије на РТС-у које су листом позитивне, као и статистика гледаности. Невероватна ми је чињеница да овај кинематографски запис о лепоти духа и природе, ови бисер приповедачи и локације, Боке Которске није вредан за Радио-телевизију Црне Горе, која је и на конкурсу и у директној понуди уредницима одбила да емитује ову серију.“

ТРЕЈЛЕР БУДВА: https://youtu.be/GNUqV1rVOmQ

Редитељ, аутор концепта: Растко Шејић; извршни продуцент: Жељко Комненовић; композитор: Владимир Лешић; директор фотографије: Александар Калезић, ДП; сниматељ: Ђорђе Обрадовић; монтажер: Милан Пејновић; арт директор: Зоран Мујбеговић; спикер: Александар Новаковић; баркаријоли: БД – Милан Свитлица, Рашко Секуловић, Никола Стојановић, КО – Душко Рачета, Винко Вујовић, Фило Бискуповић, Давор Лакичевић; интро анимација: Коста Миловановић, Мирослав Спајић.

Продукција: Шта хоћеш ©2019. wдоyоуw.орг, Матица Боке

Пројекат подржали: Општина Будва, ТО Будва, Општина Котор, ТО Котор, Лука Котор